Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк зустрілася зі Спікером Саейми Латвії Едвардсом Смілтенсом

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
Опубліковано 20 лютого 2023, о 13:39

 

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк в межах поїздки до Латвійської Республіки зустрілася в Ризі зі Спікером Саейми Латвії Едвардсом Смілтенсом.  

Спікер Латвійського Парламенту згадав про нещодавній візит до України у січні цього року, зокрема на зруйновану російським вторгненням Чернігівщину. За його словами, побачені на власні очі виклики і жахи війни, з якими Україна та українці стикаються щодня,  мотивують його, як і багатьох латишів, допомагати Україні захищатися і боротися з російською агресією.

Латвія, за словами пана Спікера, вже надала Україні військової підтримки на понад 300 млн євро, а латиші продовжують активно збирати і передавати гуманітарну допомогу.

Зокрема, нещодавно відбулася благодійна акція «Світло для України», під час якої мешканці Риги збирали джерела світла для українців: лампочки, акумуляторні світильники, павербанки та портативні зарядні станції.

«Ми заклали потужний фундамент дружби та довіри з Українським народом. Латвія не дасть згаснути світлу для України, яке хоче затулити путін. Латвія завжди намагається бути на крок попереду і бути лідером у допомозі Україні», - наголосив Едвардс Смілтенс.

Зі свого боку, Віцеспікерка Українського Парламенту Олена Кондратюк подякувала Латвії за вражаючу і всебічну підтримку України на понад 1% ВВП країни. Також вона згадала феноменальний виступ Едвардса Смілтенса у Верховній Раді зі словами солідарності та захопленням героїзмом українців.

«Цей виступ від початку і до кінця відбувся повністю українською мовою. Це для нас велика честь, мати таких друзів і партнерів», - підкреслила Олена Кондратюк.

 Вона зауважила, що візит Спікера до України, відвідування деокупованих міст та регіонів, зусилля з відбудови Чернігівщини, які докладає Латвія, є надзвичайно важливими. Такі зустрічі, за її словами, доносять у кожний куточок Європи та світу правду про те, що таке російська агресія та окупація, яке зло, руйнування і страждання вони несуть людям.

«Саме тому ми в Україні наполягаємо на тому, що росії не місце у світових організаціях та на міжнародних майданчиках. Верховна Рада виступає категорично проти участі російської парламентської делегації у сесії ПА ОБСЄ, яка має відбутися в лютому в Австрії. Розраховуємо на активну підтримку Латвією ініціативи України щодо позбавлення рф статусу постійного члена Ради Безпеки ООН і виключення її з ООН. Наполягаємо на тому, що російським спортсменам не місце на міжнародних спортивних змаганнях, зокрема, на Олімпіаді 2024 в Парижі», - наголосила Олена Кондратюк під час зустрічі.  

Сторони також обговорили  і скоординували спільний порядок денний Верховної Ради України та Саейми Латвії в питаннях створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання рф за злочин агресії та впровадження юридичних механізмів конфіскації заморожених російських активів на відбудову України.

Віцеспікерка від імені Верховної Ради України привітала підписання спільної декларації спікерами парламентів Польщі, Литви, Латвії та Естонії у Варшаві про незмінність підтримки України, подальшу військову, економічну та гуманітарну допомогу, про об’єднання зусиль парламентської дипломатії для посилення санкцій проти рф.

«Цей формат має потужний голос, і він буде гучно говорити та виступати на користь України», - сказав Едвардс Смілтенс.

Насамкінець зустрічі Олена Кондратюк, разом із Спікером Саейми Латвії, відзначила важливість проведення Вільнюського саміту глав держав та урядів НАТО у липні 2023 року для євроатлантичної інтеграції України. «Переконана, без прийняття і вступу України до НАТО ми не зможемо мати тривалий мир в Європі», - наголосила Віцеспікерка Верховної Ради України.