Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, у межах проведення  безпекового Форуму у Мюнхені, зустрівся з новообраним Президентом Чеської Республіки Петром Павелом.

Голова Українського Парламенту привітав Петра Павела із перемогою на виборах та запросив здійснити свій перший візит як Президента саме до України.

У особі очільника країни, Руслан Стефанчук передав вдячність чеському народу за постійну та сталу підтримку України, а колегам Парламенту Чехії — за чітку політичну позицію щодо нашої держави, зокрема  визнання Палатою депутатів Парламенту російського режиму терористичним та обома палатами Парламенту — Голодомору 1932-1933 років геноцидом Українського народу.

Під час перемовин акцентували увагу на ряді питань, важливих для підтримки України у її боротьбі із російською навалою. Зокрема, мова йшла про вступ України до ЄС та НАТО і важливість у цих процесах адвокації Чехії; впровадження в міжнародну політику формули миру Президента Володимира Зеленського та патронату Чехії над однією із складових цієї важливої для України ініціативи; про посилення високого рівня санкційного тиску проти країни-агресора; гуманітарну підтримку українців, які знайшли прихисток у чеських сім’ях та інше.  

Окремо учасники зустрічі обговорили питання військової допомоги Україні, яку Чехія почала надавати одразу після початку повномасштабної війни.  

«Так вчиняють друзі. Ми це завжди пам’ятатимемо і цінуватимемо. Сподіваємося, що рівень світової підтримки  України у військовій сфері буде лише зростати. Тут, на безпековому Форумі, ми говоримо відверто, що наша перемога залежить не тільки від якості переданої зброї, але й від швидкості її передачі», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Голова Українського Парламенту також закликав Чехію приєднатися до ініціативи України про створення спеціального трибуналу для притягнення росії до відповідальності та підтримки міжнародних рішень щодо виплати росією репарації за завдану Україні шкоду.  

«Ми крокуємо разом до нашої спільної перемоги. І я переконаний, що це чудова можливість ще більше поєднати історично близькі і дружні народи Чехії та України», — наголосив Голова Верховної Ради України під час зустрічі.

Президент Чеської Республіки Петр Павел висловив глибоку впевненість у несправедливості розв’язаної росією війни та запевнив українського колегу у цілковитій підтримці Чехією України у боротьбі із загарбником.

«У нас одна позиція — підтримка України, захист від російської агресії. Я вірю у вашу перемогу і у те, що всі цивілізовані  країни продовжать підтримувати вас до повного успіху», — підкреслив Петр Павел.

Він також погодився з українським колегою у тому, що світ в умовах війни не має багато часу для роздумів, тому повинен  прискорити свої дії у наданні допомоги України, особливо у постачанні необхідного озброєння.

«Закликаємо інші країни прискорити надавати більше допомоги Україні. Зі свого боку можу запевнити, що підтримка України Чехією триватиме на всіх рівнях – нашого народу, Президента, Уряду, Парламенту. А після закінчення війни, ми розробимо новий  «план Маршалла» для відновлення та реконструкції України. І до цього процесу, впевнений, приєднається багато країн ЄС та світу», — наголосив Президент Чехії.