Перший заступник Голови Верховної Ради України провів робочу зустріч із делегацією Комітету у закордонних справах Палати Представників Генеральних Штатів (Парламенту) Королівства Нідерланди. 

Обговорили, зокрема, поточну ситуацію в Україні, питання обходу росією запроваджених проти неї санкцій, гарантування миру в Україні, відповідальність рф за скоєні злочини, а також посилення міжпарламентської співпраці. 

«Україна високо цінує значну роль Парламенту у формуванні політики Нідерландів, які стали одним із європейських та світових лідерів щодо всебічної допомоги Україні», - акцентував під час зустрічі Перший віцеспікер. 

Він наголосив, що ситуація залишається складною, адже «путін не полишає параноїдальної мети знищити Україну як державу та українців як націю, продовжується терор мирного населення, інтенсивні удари ворога по українських містах та критичній інфраструктурі». Зокрема, Олександр Корнієнко висловив вдячність за допомогу, яка надходить від Нідерландів, особливо, що стосується засобів fast recovery, а також за підтримку Нідерландами рішення Єврокомісії щодо збільшення обсягу експорту електроенергії в Україну. 

Водночас, з огляду на зазначене, Олександр Корнієнко проінформував про потреби України: зброя для боротьби з окупантами, системи протиповітряної оборони й розширення танкової коаліції. «Глобального терориста путіна може зупинити лише його поразка на полі бою», - зауважив Перший заступник Голови Парламенту України, запросивши Нідерланди допомогти Україні у подоланні останніх «табу» Заходу щодо поставок важкого озброєння в Україну.

«Ми вдячні Парламенту та Уряду Нідерландів за намір взяти на себе лідерство у розділі «Справедливість» формули миру Президента України Володимира Зеленського», - зазначив Олександр Корнієнко. 

Окрім того, Перший віцеспікер висловив вдячність нідерландським колегам за активну міжпарламентську роботу. «Відбуваються і візити, і діалоги. Маємо продовжувати цю практику», — додав він, висловивши побажання щодо створення Групи з міжпарламентських зв’язків з Україною у Парламенті Нідерландів. 

Водночас Олександр Корнієнко запропонував розширити взаємодію України та Нідерландів у межах парламентського саміту «Кримська платформа». «Для України важливо, аби максимум європейських парламентів був представлений, адже наша спільна європейська справа - звільнення Криму», - наголосивши, що це є кінцевою метою, водночас проміжне завдання - привернення уваги до порушення прав людини в Криму, питання перетворення Криму на військову базу, екологічні проблеми, а також загроза не лише Чорноморській безпеці, а вже й Середземноморській. 

Перший віцеспікер особисто подякував Голові Комітету у закордонних справах Палати Представників Генеральних Штатів Королівства Нідерланди Рюдмеру Хеермі за активну допомогу з боку Нідерландів і публічну позицію й підтримку рішення Міжнародного олімпійського комітету щодо заборони участі у міжнародних змаганнях спортсменів із рф та білорусі: «Не може бути нейтральності, коли триває війна. Спорт не може бути використаний заради своїх ідеологічних ідей». 

«рф намагається зламати волю українців до спротиву, але досягає протилежного ефекту. Рішучість нашого народу перемогти ворога та захистити свою країну й свою свободу лише міцнішає», - наголосив насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко. 

У зустрічі також взяли участь народні депутати України: членкиня Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко та співголова депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Королівством Нідерландів Андрій Жупанин.