Заступниця Голови Верховної Ради України зустрілася із Віцепрезиденткою Бундестагу Катрін Ґьорінґ-Екардт, яка перебуває з робочим візитом у Києві.

Віцеспікерка зазначила, що пані Катрін представляє Партію зелених у Бундестазі та активно підтримує надання Україні танків Leopard 2 й іншого озброєння.

«Німеччина «звільнила Леопардів». Ми всі не лише активно брали участь у відповідному міжнародному флешмобі, але й дуже сподіваємося, що саме Берлін візьме на себе подальше лідерство у гуртуванні міжнародної «танкової коаліції» на підтримку України з тими країнами, які мають на озброєнні Leopard 2», - сказала під час зустрічі Олена Кондратюк.

«Для нас також принципово важливим є питання не лише кількості постачання танків західного виробництва, але й швидкості їх прибуття в Україну на озброєння ЗСУ», - додала вона.

Зі свого боку, Катрін Ґьорінґ-Екардт запевнила, що Бундестаг разом із новим Міністром оборони докладатимуть зусиль для якнайскорішого надходження танків Leopard 2 в Україну.

«Захоплююся героїзмом Українського народу, який захищає не лише свою країну, але й безпеку всієї Європи, безпеку моєї країни. Україна заслуговує не лише на визнання та підтримку, але й на нашу велику вдячність», - наголосила пані Катрін.

Заступниця Голови Верховної Ради також повідомила Віцепрезидентці Бундестагу, що росія не прагне миру, а навпаки неприховано готує черговий етап ескалації своєї збройної агресії в Україні у лютому-березні, на фоні річниці від початку повномасштабного вторгнення.

«Саме тому Україна потребує не лише танків, але й надійного закриття неба поставками сучасних комплексів ППО, зокрема, Patriot. І ми сподіваємося, що німецький Уряд збільшить постачання цих та інших систем ППО в Україну, як і вкрай необхідних ЗСУ боєприпасів у великій кількості. Від цього напряму також залежить швидкість повернення українців на Батьківщину, які перебувають під тимчасовим прихистком у Німеччині», — зауважила Олена Кондратюк.

Віцеспікерка Верховної Ради звернулася до Катрін Ґьорінґ-Екардт із проханням розглянути можливість ухвалення вже найближчим часом у Бундестазі резолюцій про визнання росії державою-терористом і про необхідність створення спеціального міжнародного трибуналу для притягнення путіна, а також російських урядовців та депутатів, до відповідальності за злочин агресії проти України.

«Це взаємопов’язані питання відновлення справедливості для українців. Розраховуємо, що це стане важливим наступним кроком після ухвалення Бундестагом довгоочікуваної та історичної резолюції про визнання Голодомору 1932-33 рр. геноцидом Українського народу», - наголосила Олена Кондратюк.

Віцепрезидентка Бундестагу Катрін Ґьорінґ-Екардт водночас високо оцінила прогрес України в питаннях європейської інтеграції та запевнила у підтримці Німеччиною вступу України до ЄС.

Своєю чергою, Заступниця Голови Верховної Ради поінформувала свою колегу, що Україна очікує на відчутні результати від проведення Саміту Україна-ЄС, що відбудеться 3 лютого в Києві.

«Очікуємо позитивної оцінки виконання Україною всіх семи рекомендацій Єврокомісії. Розраховуємо на якнайшвидший початок переговорів про вступ України до ЄС, за підсумками Саміту», - підкреслила Олена Кондратюк.