Руслан Стефанчук привітав Японію з початком головування у G7 та висловив надію на можливість Україні долучатися до роботи об’єднання у всіх можливих форматах, зокрема й парламентському. Також він зауважив, що Україна розраховує на підтримку Японії, як непостійного члена Радбезу ООН у 2023–24 роках, у питаннях порядку денного організації, що стосуються перемоги України у війні з росією.

Водночас Голова Українського Парламенту подякував Японії за підтримку України з перших днів повномасштабної агресії.

«Дякую за те, що сьогодні ви поруч з Україною, і ми разом засуджуємо цей безпрецедентний воєнний злочин, який вчиняється на території нашої країни, разом протистоїмо агресору з тим, щоб врешті-решт демократичні цінності й мирний спосіб співіснування мали пріоритет», — наголосив Руслан Стефанчук.

Учасники зустрічі обговорили важливі питання, які стосуються подальшого співробітництва двох країн, зокрема у боротьбі України із російською навалою. У цьому розрізі Голова Верховної Ради України закликав японських колег доєднатися до підтримки формули миру Президента Зеленського та взяти патронат над одним чи кількома її пунктами. За словами Руслана Стефанчука, ця формула покликана об’єднати зусилля держав навколо досягнення миру, адже «тільки разом ми можемо встановити мир, який засвідчить перемогу демократії у цьому світі».

Порушувалися  на зустрічі також і питання військової допомоги Україні, фінансової та гуманітарної підтримки, посилення санкцій проти рф, зокрема українська сторона подякувала за впровадження низки пакетів санкцій та обмежувальних заходів, висловивши очікування на їх посилення і надалі, щоб обмежити можливості агресора вести війну.

Окремо співрозмовники винесли на обговорення питання участі Японії у післявоєнній відбудові України.

«Для нас було б цінним, якби Японія, яка відома всьому світу технологіями та інвестиційними проектами, прийшла в Україну своєю підтримкою, щоб ми разом продемонстрували, що відбудова України — це історія успіху всього світу», — наголосив Руслан Стефанчук.

Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда у відповідь висловив захоплення мужністю українського народу та сміливістю українського Парламенту, який продовжив працювати в складних умовах війни. Він запевнив українських колег у готовності Японії використовувати всі міжнародні майданчики, зокрема ООН та Радбез ООН, щоб українські питання, включно з питанням репарацій, а також відповідальності росії за злочини проти України, були на постійному порядку денному світу.

Він також повідомив, що японський Уряд сьогодні працює над новим пакетом допомоги Україні, як гуманітарним та фінансовим, так і оборонним, а також уже оголошено про наступний раунд санкцій проти росії.

Що стосується питання відновлення та відбудови України, за словами дипломата, Японія зробить усе можливе, щоб це було ефективно. Також Японія готова брати активну участь в економічному відновленні нашої держави. Зокрема, повідомив Кунінорі Мацуда, з метою участі його країни у нових проектах, при Посольстві Японії в Україні вже починає працювати професійна агенція, яка буде допомагати у питаннях щодо післявоєнного відновлення і відбудови України.