Шановний пане Голово Верховної Ради України, шановні депутати! Героїчний народе України, браття та сестри українці!

Для мене велика честь сьогодні звернутися до вас від імені Саейми Латвії. Для всього латвійського народу у цей складний час, коли Україна бореться за весь цивілізований світ, який протистоїть російській агресії, ми, латиші, разом з вами.

Вже 14 лютого минулого року о 12-й годині я мав честь брати участь у піднятті Прапора України в Ризі, що стало початком Тижня підтримки України. Наступного ранку прапори України майоріли по всій Латвії. Для нас війна почалася ще у 2014 році, і ми безперервно підтримуємо вас з того часу.

Слід відзначити, що можливо у цей історичний момент сторіччя, саме зараз, нарешті по-справжньому розпадається Радянський Союз. Він занепадає у нас на очах на полі бою України та у наших серцях геополітично та серед людей. Він руйнується у символічний час сторіччя з моменту створення Радянського Союзу, який кровожерливий російський диктатор замислив оживити у більш жорсткій формі, відкривши ворота пекла в Україні. Зачинити ці ворота спільними зусиллями є обов'язком усього цивілізованого світу.

Шановні українці! Своїм героїзмом ви здійснили неможливе – справжнє відродження, як на полі бою, так і посилаючи настільки потужний поштовх сміливості та рішучості, що він досяг кожного куточку вільного світу, досяг сердець мільярдів людей. Він  розвіяв туман ілюзії та здійснив небачену до цього хвилю солідарності та співпраці людей, і нагадав нашим народам про саме цінне, про саме головне: про нашу свободу, незалежність та демократію.

У боротьбі за ці цінності ви визначили чітку лінію фронту, виступивши проти найбільшого зла, яке спалахнуло в ХХІ сторіччі, –  путінської росії. Режиму, який наскрізь насичений нацизмом і злом, який не здатний більше нічого вартувати, як тільки руйнувати цінності, знищувати, грабувати, вбивати, ґвалтувати та поневолювати. Режиму, який очевидно перетворився на терористичну організацію, яка з азартом підриває переповнені залізничні станції, магазини, житлові будинки в індустріальних масштабах.

Ця ваша сила дозволила нам у себе вдома зробити те, що відкладалося роками, та великими кроками піти геть від імперіалістичного впливу сусіда, від темного тягаря минулого, і ліквідувати символи окупації, отримавши справжню свободу та дозволивши об'єднатися заради підтримки України. Тому особливо хочу підкреслити надзвичайно широку солідарність та залучення наших людей. Кожний день з Латвії надсилаються вантажі допомоги, це точно демонструє, що мова йде не лише про політику чи міжнародні відносини, мова йде про дещо набагато суттєвіше – про те, що йде від сердець людей, від самих основ людяності, про глибинні спільні цінності; про те, що ми добре усвідомлюємо, що є добро, що є зло, де правда, а де брехня. І людям у Латвії це добре відомо.

23 лютого о 17-й годині, за день до початку повномасштабного вторгнення росії, ви отримали перший вантаж військової допомоги від Латвії – Stinger, які стали вирішальними для оборони Києва. Згідно розрахунків річного валового продукту на сьогоднішній день ми – серед світових лідерів з надання військової допомоги. Від початку російської воєнної агресії жителі Латвії пожертвували мільйони євро підтримки, які продовжують надходити і зараз.

Дорогі друзі, завтра кількість доставлених «Твіттер-конвоєм» пожертвуваних авто досягне тисячі. Наші люди пишаються, що допомагають вам як тут, так і тим, що намагаються хоч трохи створити відчуття дому для тих українців, які через війну були вимушені  покинути свої домівки та знайти прихисток на нашій землі. Саме тому я звертаюся до вас українською мовою. Я звертаюсь до вас українською мовою, засвідчивши повагу вашій нації та мові, а також тим українцям, які у Латвії з перших днів завзято вивчають латиську мову і вже звертаються до мене «Labdien», що означає «Доброго дня!».

Латвія непохитно виступає за міжнародну ізоляцію росії, посилення санкцій та притягнення росії до відповідальності. Є абсолютно необхідним визначення юридичних меж для покарання російських воєнних злочинців, конфіскація та використання заморожених коштів російських олігархів у відбудові України. Є абсолютно необхідним не дозволити росії  відновити свої військові можливості, не допустити повторення історії та нову агресію.

 Шановні колеги, обов’язком всього цивілізованого світу є доказати, що у світі має панувати сила права, а не право на силу. Не право на силу, а сила права. Щоби зло не наважилось ожити.

У липні Латвія стала першою державою, яка подала заяву до Міжнародного суду ООН на отримання статусу третьої сторони у процесі Україна проти росії. Ми серед тих, хто потужно підтримує ідею щодо створення трибуналу над російською агресією. Президент Егілс Левітс, Президент Латвії, запропонував проводити його у Ризі. Зло не може залишитися непокараним.

11 серпня минулого року Сейм Латвії визнав росію країною, яка підтримує тероризм.

Ми послідовно виступаємо за інтеграцію України до ЄС та НАТО. Ми не сумніваємося щодо приналежності України до Альянсу євроатлантичних країн.

Ми радіємо кожному вашому досягненню та оплакуємо кожного вашого загиблого як власну втрату. Саме так проявляється справжнє братерство.

Дорогі друзі, ми не просто бачимо – ми відчуваємо, ми не просто знаємо – ми розуміємо, тому що прожили це як нація у власній історії. Це код нашої нації, який у нас у крові, тому що ми також вибороли свою вільну державу кров’ю та через біль. Латвія буде продовжувати надавати політичну, військову, фінансову, гуманітарну підтримку та підтримку людей України незалежно від того, як довго це буде потрібно і скільки це коштуватиме. Ми з нашими партнерами в один чіткий та рішучий голос кажемо: «Ми не втомимося!»

Хочу ще раз засвідчити повну підтримку та солідарність Латвії Україні та її людям. Ця підтримка непохитна. Я знаю, що поруч з прапорами країн Європи майорітиме прапор незалежної та процвітаючої України, який вже став глобальним символом свободи та сміливості.

Шановні українці, ви вже заслужили своє місце у Європі, яка завдяки вам буде вільна, сильна, єдина, безпечна та процвітаюча. Дорогі друзі-українці, ми будемо допомагати вам усім, чим зможемо. Латвія разом з Україною, разом ми переможемо за свободу, незалежність і демократію.

Слава Україні!

Дуже дякую, шановні друзі. Україна понад усе!