Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк провела зустріч з спецпредставницею Генсека НАТО з питань жінок, миру та безпеки Ірене Феллін

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
Опубліковано 10 грудня 2022, о 10:18

 
 

Україна очікує від НАТО збільшення поставок сучасного озброєння, боєприпасів та систем ППО, аби захисти цивільне населення, передусім жінок та дітей, від терористичних атак росії.

На цьому Віцеспікерка Українського Парламенту Олена Кондратюк акцентувала під час зустрічі у Брюсселі із Ірене Феллін, спеціальною представницею Генсека НАТО з питань жінок, миру та безпеки.

«Важливо також максимально заблокувати можливості росії виробляти озброєння та поповнювати запаси зброї. З допомогою західних союзників необхідно розгорнути в Україні таку систему ППО, яка б дала можливість українцям та їх дітям жити, працювати і вчитися в Україні, а не шукати прихистку закордоном. Наше життя, здоров’я і психологічний стан напряму залежать від того, скільки сучасних систем ППО ми маємо на захисті українського неба», — зауважила Олена Кондратюк.

У цьому контексті одним з головних завдань для євроатлантичної спільноти має стати підтримка створення спеціального Міжнародного трибуналу щодо злочину агресії росії, а також конфіскація російських активів та запровадження механізму компенсації Україні за завдані збитки, наголосила Заступниця Голови Верховної Ради.

Олена Кондратюк також звернулася до Спецпредставниці Генсека НАТО розглянути можливість організації спеціальної міжнародної місії для забезпечення доступу до українських полонених, багато з яких є жінками.

Водночас Ірен Феллін заявила, що НАТО підтримує України у її боротьбі з російською агресією. Альянс докладатиме зусиль для розслідування воєнних злочинів росії, не чекаючи завершення воєнних дій. У тому числі це стосується сексуальних злочинів. Сторони також обговорили важливість психологічної підтримки жертв російських воєнних злочинів.