Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко провів робочу зустріч із заступником міністра інфраструктури Республіки Корея Лі Вон Дже у межах візиту української парламентської делегації до країн Південно-Східної Азії, а саме -м. Сеул, Південна Корея. 

Основне питання - відновлення та відбудова «майже вщент пошкодженою російськими ракетними атаками інфраструктури України». 

Перший віцеспікер передав вітання від керівництва країни: Президента України Володимира Зеленського, Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та Міністра інфраструктури України Олександра Кубракова, які «вже активно співпрацюють щодо обговорення потенційних шляхів будівництва». 

 

«Україна вирішила дуже системно та вдумливо підійти до процесу відновлення, як це робить до процесів планування розвитку країни Республіка Корея», - зауважив Олександр Корнієнко. Він зазначив, що на Міжнародній конференції з питань відновлення України у Лугано було представлено план відновлення країни, «який, зокрема, був презентований і представнику корейської делегації, яка брала активну участь у цьому, за що Україна дуже вдячна». 

«Це не лише план відновлення об’єктів, це й план відновлення країни, фактично, розбудови й перебудови нашої економіки, процесів життя в країні», - акцентував Перший заступник Голови Парламенту, додавши, що це також пов’язано з європейською інтеграцією, адже Україна нещодавно отримала статус кандидата у члени ЄС і дуже активно й інтенсивно виконує надані Єврокомісією зобов’язання. 

Водночас Олександр Корнієнко заявив, що у такий спосіб українська економіка стане більш потужною та захищеною: «Усе у комплексі, зокрема, захист бізнесу та інвесторів, сприятиме, щоби відновлення відбулося у максимально сприятливому економічному кліматі із залученням інвесторів». 

Окрім того, Перший віцеспікер під час робочої зустрічі повідомив про три важливі кроки, які Україна встигла ухвалити до війни, що сприяють залученню інвестицій і кращому захисту інвесторів. По-перше, це судова реформа: «Торік було продовжено дуже серйозний крок щодо очищення і перезавантаження судової влади». По-друге, втілення законодавства про так звані «інвестиційні няні»: «Це окремі спеціально призначені радники, які сприятимуть роботі великих інвесторів». І, по-третє, прийняття нової радикальної послабленої додаткової системи для ІТ-компаній - «Дія City». 

«Ці кроки, якби не було війни, дозволили б цього року збільшити обсяг іноземних інвестицій у високотехнологічний сектор України», - наголосив Олександр Корнієнко, зазначивши, що зараз у межах відновлення це дозволить більш інтенсивно й швидко будувати відносини з країнами, які будуть партнерами України в її відновленні. 

Перший віцеспікер зауважив, що нині Україна розділяє відновлення на дві великі фази: «Одна - це системні проекти, які вже можна розпочинати, адже щодня ЗСУ звільняють все більше територій, які потребуватимуть у майбутньому ревіталізації та оновлення стратегії розвитку. Друга - швидке відновлення, що стосується об’єктів соціальної та енергетичної інфраструктури». 

«На конференції у Лугано ми запропонували так званий регіональний принцип відновлення, коли кожна країна комплексно відповідає за певні міста чи регіони. Може бути й секторальний принцип, коли країна опікується певним сектором», - насамкінець заявив Олександр Корнієнко, запевнивши, як Перший віцеспікер Верховної Ради України, що Парламент і надалі працюватиме над гармонізацією законодавства у цьому напрямі: «Уже прийнято приблизно десять законодавчих актів, спрямованих на відновлення. За ці десять місяців війни Парламент продовжує працювати». 

 

Довідково. До складу делегації також входять народні депутати України, члени Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва: голова Комітету Олександр Мережко та членкиня Комітету Ольга Руденко.

Робочий візит має на меті поглиблення міжпарламентської співпраці в регіоні Глобального Півдня, зокрема, з країнами Південно-Східної Азії.