Через ракетний обстріл росією зустріч із високопосадовцями відбувалася у бомбосховищі.

На початку зустрічі Руслан Стефанчук зауважив, що Україна живе у такому режимі вже майже дев’ять місяців. Однак це не стає завадою на шляху зустрічі з друзями, від яких ми відчуваємо підтримку протягом усього часу повномасштабної війни. Також він закцентував на символічності того, що зустріч відбувалася паралельно із прийняттям Європейським Парламентом історичного рішення про визнання росії державою-спонсором тероризму.

«Європейський Парламент назвав сьогодні речі своїми іменами: росія - це держава, яка здійснює терор. І я дуже сподіваюся, що ваші  країни, на рівні парламентів, також ухвалять відповідні резолюції», - звернувся Голова Українського Парламенту до присутніх політиків.

Принагідно він висловив вдячність усім країнам, представленим на зустрічі, за сталу політичну та практичну підтримку України, зокрема у таких визначальних напрямах як фінансовий, військовий, підтримка санкцій проти російської федерації, питання подальшої відбудови України.

Також сторони обговорили європейські перспективи нашої держави, зокрема виконання Україною рекомендацій Європейської Комісії.

«До кінця року все, що стосується Парламенту, по рекомендаціям ми виконаємо. Цей шлях ускладнюється проведенням в Україні війни, але ми здолаємо його з гідністю», - наголосив Руслан Стефанчук та закликав європейських колег до подальшої співпраці та підтримки України на її євроінтеграційному шляху.

Також, напередодні 90-х роковин Голодомору 1932-33 років Голова Українського Парламенту звернувся до європейських колег із закликом підтримати позицію України і визнати все, що коїв комуністичний сталінський режим 90 років тому, геноцидом українського народу, провівши паралель із подіями сьогодення.  

«Минуло 90 років, і ми бачимо знову ті самі дії проти України, коли під лозунгом «денацифікації» фактично відбувається геноцид українського народу», - зазначив Руслан Стефанчук.

Насамкінець Голова Верховної Ради України наголосив, що жодні ракети, жодні терористичні атаки не стануть на заваді Україні в її поступі до перемоги, і закликав європейські парламенти та уряди вірити та допомагати Україні в цьому.

«Це буде загальна цивілізаційна перемога добра над злом. Це має бути історія успіху спільної відбудови України, щоби продемонструвати: який би не був сильний ворог, ми всі зробимо так, щоби Україна, яка перемогла, ще і відновилася», - підкреслив Руслан Стефанчук.