Учасники зустрічі обговорили, зокрема, питання розвитку зв’язків з африканськими країнами, збільшення обізнаності африканського суспільства про Україну як державу, а також про позицію України у неспровокованій війні росії проти нашої країни. 

Насамперед Олександр Корнієнко зауважив, що за ці дев’ять місяців повномасштабної війни Україна побачила, наскільки є важливою підтримка партнерів: «Ідеться не лише про західні країни, яким ми безумовно вдячні. Але й про країни Глобального Півдня, зокрема, Африки, країни, які багато років були під впливом російської пропаганди, і для яких Україна - це поки маловідома країна». 

«Нам фактично доводиться зараз знайомитися, розповідати - хто ми, якою є ментальність нашої нації, її самобутність, які у нас погляди та культурні цінності», - зазначив Перший віцеспікер. Він додав, що лише так можна більш відверто вести діалог і про війну, і про всі трагічні події, які принесла на українські землі російська федерація, і про її наслідки для світової безпеки, зокрема, продовольчої.

«Радий, що у цій просвітницькій місії маємо підтримку й громадянського суспільства!» - акцентував Перший заступник Голови Парламенту. 

Насамкінець Олександр Корнієнко наголосив, що після нещодавніх візитів до країн Африки й особисто на чолі делегації Верховної Ради України, і Міністра закордонних справ України, напрями, в яких можна спеціалізуватися у відносинах між Україною та Африкою, стали більш чіткими: «І це ще одне цінне вікно можливостей для нашої держави». 

Нагадаємо, що 10-14 жовтня 2022 року Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко перебував в Африці з робочим візитом, де разом з українською парламентською делегацією взяв участь у 145 засіданні Асамблеї (Міжпарламентського Союзу (Inter-Parliamentary Union, IPU) у м. Кігалі, Руанда. А також провів численні робочі зустрічі та взяв участь у супутніх заходах Асамблеї. Водночас 14 жовтня під час візиту відбулася перша офіційна зустріч на рівні парламентів України та Мозамбіку.