Зокрема, Олександр Корнієнко зустрівся з керівництвом Генерального директорату демократії та людської гідності, Генеральним директором Гендиректорату з прав людини та верховенства права Крістосом Жакумопулосом, Секретарем Венеційської комісії Сімоною Граната-Менгіні.

Під час зустрічі з керівництвом Генерального директорату демократії та людської гідності Перший віцеспікер наголосив, що для України дуже важливо, що «такі поважні майданчики та спільноти в Європі фактично говорять про те, що нині турбує кожного українця: відстоювання базових прав людини, які порушує рф, відповідальність агресора за скоєні злочини та визнання російської федерації - державою-терористом».

Водночас він зауважив, що лише через діалог можливо вирішувати складні питання, що стосуються внутрішнього облаштування демократії в Україні: «Саме завдяки такому інклюзивному діалогу вийдемо на результати, які будуть гарними для України та просуватимуть нас у бік гармонізації з правом Європейського Союзу». 

Олександр Корнієнко нагадав, що Україна неодноразово акцентувала про прагнення якомога швидше запустити Спеціальний міжнародний трибунал: «Генеральний прокурор України співпрацює з усіма європейськими та міжнародними структурами. Водночас ми потребуємо подальшої системної консультаційної допомоги в роботі і над законопроектами, й імплементації вже у створення трибуналу». Він додав, що питання справедливої відплати країни-агресора має бути доведено до логічного завершення, як і питання поточного продовження реформування судової та правоохоронної систем України.

Зі свого боку, Секретар Венеційської комісії Сімона Граната-Менгіні наголосила на «тій підтримці, яку Венеційська комісія від самого початку надає Україні»: «Комісія й надалі готова надавати необхідну допомогу». Вона акцентувала, що їх вражає спроможність Верховної Ради України справлятися із цією ситуацією, водночас думаючи про реформи й інші поточні питання, також подаючи запити на висновки Венеційської комісії. «Крім цього, ви дотримуєтеся та зберігаєте високі стандарти Ради Європи. Це свідчить про відданість України цінностям європейської сім’ї, віру до нас і інституцій РЄ», - наголосила Секретар Венеційської комісії. 

«Ми дуже вдячні Раді Європи за ваш блискавичний підхід і реакцію. Як сьогодні було сказано на засіданні Комітету міністрів, як совість Європи, Рада Європи, на думку звичайних простих українців, повністю забезпечує свою функцію. Тому для нас важливо продовжувати діалог на всіх рівнях з усіх питань», - акцентував Олександр Корнієнко.

«Україна - це Європа. Ми довели неодноразово, що розділяємо європейські цінності. Наш народ зараз гине за них. Звичайно, Парламент робить і робитиме все, аби відповідати цьому й на рівні законодавства», - резюмував перший день зустрічей робочої поїздки до Французької Республіки Олександр Корнієнко.