«Дозвольте поставити вам риторичне запитання: чи робимо ми зараз усе для миру та стабільності у світі? Моя відповідь: «Ні». Я з України й зараз у моїй країні жахлива війна», - наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України під час виступу на 145-й сесії Асамблеї Міжпарламентського Союзу (МПС), що триває у м. Кігалі, Руанда.

Хоча темою дебатів і була «Гендерна рівність і гендерно-чутливі парламенти як рушії змін для більш стійкого та мирного світу», Перший віцеспікер присвятив майже увесь свій виступ питанню війни рф проти України та закликав МПС негайно виключити росію зі складу організації.

Насамперед Олександр Корнієнко зауважив, що російська агресія проти України «не залишає йому та кожному українцю у цьому залі та у цьому світі можливості обговорювати щось інше, крім цього».

«Майже через сім місяців після ухвалення Надзвичайної резолюції 144-й Асамблеї МПС щодо України росія демонструє повне небажання шукати мирного вирішення конфлікту», - акцентував Перший віцеспікер, додавши, що рф має зустріти жорстку відповідь: «Україна закликає весь світ і міжнародні організації негайно засудити незаконні дії кремля, підтримавши подальшу ізоляцію рф, яка продемонструвала абсолютну неповагу до всіх, хто закликав до дипломатичного врегулювання».

Він зазначив, що російські парламентарії, які всього кілька тижнів тому одноголосно проголосували за ратифікацію анексії українських територій, «не заслуговують залишатися на цьому почесному зібранні»: «Саме тому ми закликаємо Міжпарламентський Союз негайно виключити російських представників».

«Україна не погодиться на жодні пропозиції щодо тимчасового перемир’я, демілітаризації або розформування військ. Ми маємо забезпечити повне виведення російських військ із суверенної території України. Громадяни України бачать це як єдиний варіант припинення війни», - водночас наголосив Перший заступник під час виступу, заявивши, що «шість мільйонів тимчасових біженців, продовольча та енергетична криза, інфляція та загроза рецесії - ось, що рф робить з усім світом».

«Однак рф цього було замало, тепер вона займається ядерним шантажем усієї світової спільноти. Вони давно використовують безвідповідальну ядерну риторику як засіб шантажу та відлякування партнерів від підтримки України», - зауважив Олександр Корнієнко, підкресливши, що світ не має піддаватися: «Навпаки необхідно посилити підтримку України. кремль має зрозуміти, що його ядерний шантаж не працює».

«У ці важкі для України та світу хвилини кожна країна має чіткий вибір: приєднатися до підтримки України, будучи разом із силами добра й світла, або, залишаючись байдужою до нашої біди, продовжувати підкидати дрова у вогонь жахливих злочинів, які зараз відбуваються в Україні», - насамкінець акцентував Олександр Корнієнко, висловивши вдячність кожній країні, яка підтримує Україну, «за кожну секунду, кожен цент і кожне слово підтримки».