Зустріч відбулася у межах зібрання жінок-спікерок парламентів країн Європейського Союзу, у якій, на запрошення Президентки Європарламенту, взяла участь Віцеспікерка Олена Кондратюк.

«Дуже вдячна пані Роберті за особисту участь у зустрічі жінок-спікерок парламентів країн ЄС. Вона приділяє багато уваги питанням розв’язання гуманітарної кризи, викликаної російським вторгненням в Україну. Ми дуже цінуємо зусилля та лідерство Роберти Мецоли у допомозі й турботі про українських жінок і дітей, яких прихистив Європейський Союз», - зазначила Олена Кондратюк.

«Усі національні парламенти країн ЄС та європарламентарії мають думати сьогодні, що ще можна зробити для України та чим допомогти українцям», - наголосила під час зустрічі Роберта Мецола. Вона зауважила, що переконуватиме європейських лідерів невідкладно надати Україні сучасне важке озброєння та оборонні системи. Це, за словами Президентки Європарламенту, має стати сильною та спільною відповіддю Євросоюзу на жорстокі масовані ракетні обстріли росією українських міст.

«Згодна з Президенткою Європарламенту, що лише здатність України захистити себе, а не умиротворення агресора, є реальною дорогою для встановлення миру», - підкреслила Олена Кондратюк.

Сторони також обговорили потребу у неухильному покаранні воєнних злочинців із російської федерації у Міжнародному кримінальному суді.

«Окремо я звернулася до пані Президентки Роберти Мецоли із нагальним питанням сприяти на рівні Європарламенту, щоби кожен парламент країн ЄС офіційно визнав росію державою-терористом. Настав час рішуче діяти, говорити правду й називати речі та злочини рф своїми іменами», - резюмувала Віцеспікерка Верховної Ради Олена Кондратюк.