Вона звернула увагу колежанок на важкі та безпрецедентні гуманітарні наслідки російського вторгнення для України і Європи, які проявилися за останні 8 місяців.

- Понад 13 млн людей виїхали з України, рятуючись від війни з початку повномасштабного вторгнення росії;

- 87% - це жінки та діти;

- 7 млн українців стали внутрішньо переміщеними особами.

Віцеспікерка наголосила, що понад 6 млн вимушених переселенців повернулися в Україну та понад 7 млн досі залишаються в країнах Європи. При цьому 4 млн українців офіційно зареєструвалися та отримали тимчасовий захист в країнах ЄС. Найбільше у Польщі - 1.4 млн та Німеччині - близько 1 млн.

«Необхідно давати спільні та рішучі відповіді на найбільшу гуманітарну кризу в Європі з часів Другої світової війни. Дуже важливу роль при цьому мають відігравати європейські парламенти, як ключові центри ухвалення рішень у більшості країн ЄС», - зауважила Олена Кондратюк.

Заступниця Голови Верховної Ради України запропонувала учасницям зустрічі такий парламентсько-гуманітарний порядок денний «з власного досвіду зустрічей з українськими громадами та відвідування десятків центрів надання допомоги українцям у Євросоюзі»:

- Адаптація до мовного середовища та доступ українських дітей до здобуття повноцінної середньої освіти у країнах ЄС. У тому числі за рахунок співфінансування суботніх та недільних шкіл;

- Розгортання системи психологічної адаптації та підтримки для переселенців з України, особливо із зон бойових дій, звільнених і тимчасово окупованих територій;

- Рівний доступ до системи охорони здоров’я і медичного страхування.

«Дуже нагальне питання - це уникнення подвійного оподаткування українських громадян, які перебувають під тимчасовим захистом в країнах ЄС, і вже знайшли роботу, щоб прогодувати себе і свої родини», - підкреслила Олена Кондратюк.

«Верховна Рада України також розраховує на правдиву і рішучу позицію кожного європейського парламенту з ухваленням резолюцій та рішень щодо засудження російської агресії, незаконних референдумів та спроб анексії рф тимчасово окупованих територій України. Визнання росії державою-терористом або спонсором тероризму, в залежності від особливостей законодавства», - наголосила Олена Кондратюк.

Вона закликала парламенти країн ЄС активізувати зусилля для притягнення воєнних злочинців рф до міжнародної кримінальної відповідальності. На переконання Віцеспікерки українського Парламенту справедливим також є скасування віз для громадян держави-терориста рф за принципом колективної відповідальності.

«Україна також гостро потребує сучасної зброї, найголовніше - систем ППО та ПРО для захисту і збереження життів українських громадян від російського терору», - зазначила Олена Кондратюк.

Заступниця Голови Верховної Ради України підкреслила, що  цей порядок денний знайшов добрий відгук серед жінок-спікерок парламентів країн ЄС.

«Ми скоординували спільні зусилля, аби покращити становище українців у Євросоюзі. І обов’язково має бути покарання усіх винних за численні воєнні злочини і терористичні атаки проти мирного населення і цивільної інфраструктури України», - прокоментувала підсумки зустрічі Олена Кондратюк.