Насамперед Олександр Корнієнко провів робочу зустріч із делегацією представників Сенату та Національної Асамблеї Французької Республіки. Обговорили, зокрема, питання повоєнної відбудови України, фінансову та військову підтримку України, а також світову небезпеку застосування державою-терористом ядерної зброї. «Наші війська ППО стали набагато ефективнішими у збитті російських ракет. На початку повномасштабного вторгнення збивали лише їх частину, два дні тому під час масованої ракетної атаки вже збили більше половини», - наголосив Перший віцеспікер.

 

Під час робочої зустрічі з парламентською делегацією Японії українська сторона висловила вдячність за підтримку України у розгорнутій росією неспровокованій і жорстокій війні, а саме: за засудження ядерної загрози й анексії українських територій, роботу над санкціями у межах Групи семи. «Наші держави далеко, але зараз ми близькі як ніколи. Японія потужно підтримує Україну на міжнародному фронті й співпереживають нашому народу», - зауважив Олександр Корнієнко, водночас подякувавши за готовність допомагати у відбудові України, включно із залученням необхідних експертів. Також Перший віцеспікер повідомив, що незабаром відбудеться візит депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Японією на чолі з народними депутатами - Галиною Михайлюк та Ярославом Железняком - до Токіо, що «надасть нового імпульсу розвитку міжпарламентського співробітництва між країнами». До речі, про що також йшлося під час зустрічі, 7 жовтня цього року Парламент України проголосував за територіальну цілісність Японії, включно з Північними територіями - Курильськими островами. Народний депутат України Жан Беленюк наголосив, що зараз в Україні є багато викликів - зруйнована або пошкоджена інфраструктура, адже російська агресія направлена на соціальну інфраструктуру, включно з електростанціями: «Ми просимо від вас підтримки в електричних технологіях». Народна депутатка України, голова жіночого Комітету Міжпарламентського Союзу Леся Василенко також висловила вдячність Японії за підтримку та увагу до України, наголосивши, що «у березні цього року росія зайшла на Чорнобильську АЕС, знищила або вкрала спорядження, забезпечене Японією». Окремо парламентар Артур Герасимов порушив питання харчової безпеки, адже росія продовжує руйнувати сільськогосподарську інфраструктуру України, блокувати доступ до портів у Чорному й Азовському морях, не лише обмежуючи український експорт, але й позбавляючи мільйони людей доступу до життєво необхідного українського продовольства.

Окрім того, делегація Верховної Ради України на чолі з Олександром Корнієнком провела плідну зустріч із  Групою Північної Європи - делегатами зі Швеції, Фінляндії, Данії, Ісландії та Норвегії. Учасники розмови ставили питання щодо поточної ситуації в Україні. «Більше ста ракет було запущено за останні дні, відбулась атака по інфраструктурі, будинках мирних людей, електростанціях», - повідомив Перший віцеспікер, додавши, що масований ракетний обстріл відбувся по багатьох областях України. «росія продовжує свій терор, тому ми розуміємо, що зима буде складною для всієї Європи та нашої воюючої держави, як її частини».

Також на майданчиках Асамблеї Міжпарламентського Союзу відбулася робоча зустріч з делегацією Турецької Республіки. «Кроком допомагаєте Україні та українському народові і ми дякуємо за це!», - наголосив Олександр Корнієнко, додавши, що Україна також висловлює велику вдячність за допомогу в організації обмінів полонених: «Вся Україна плакала, коли наші  герої повернулися з полону». Окрім того, делегати обох сторін порушили питання підтримки на міжнародному рівні, вирішення продовольчої кризи й організації зернових коридорів.

Під час робочої розмови з делегацією Польщі Олександр Корнієнко висловив вдячність польському народу за надання тимчасового прихистку через розв’язану росією війну мільйонам українців. Він зазначив, що разом зроблено дуже багато для майбутньої перемоги над агресором, з огляду на Польщу, як головну вузлову країну. Також Перший віцеспікер нагадав, що вже два польських міста - Жешув та Перемишль - мають, за указом Президента України Володимира Зеленського, почесні відзнаки «Міст-рятівників».

«Вдячні Швейцарії за рішуче засудження дій росії щодо проведення на тимчасово окупованих територіях України псевдореферендумів», - акцентував Перший заступник Голови Парламенту України під час робочої розмови зі швейцарською делегацією. «Висловлюємо також щиру надію на підтримку України у боротьбі з агресію рф і в сфері міжнародного права, як країни, що уже з наступного року стане непостійним членом Ради Безпеки ООН», - резюмував Олександр Корнієнко.

Насамкінець на всіх робочих зустрічах Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко наголошував на важливості участі керівництва держав Європи та світу у Першому Парламентському Саміті Кримської платформи, що відбудеться вже 25 жовтня у Загребі, Хорватія.

 

Довідково. 10-14 жовтня делегація Парламенту України на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком перебуває з робочим візитом в Африці. До складу парламентської делегації увійшли народні депутати України: Ольга Руденко, Артур Герасимов, Альона Шкрум, Жан Беленюк, Леся Василенко та Олексій Жмеренецький.