«Румунія безаперечно засуджує російську агресію і пропаганду, не визнає незаконних референдумів та анексії тимчасово окупованих територій України. Румунія продовжить допомагати українському народові», - запевнила українську колегу Аліна Штефанія Горгію під час зустрічі.

Своєю чергою, Олена Кондратюк від імені Верховної Ради висловила вдячність румунським колегам за засудження російського вторгнення і невизнання Румунією псевдореферендумів на території України.

«Вдячні румунській стороні за публічну підтримку заявки України на членство в НАТО на найвищому державному рівні. Верховна Рада також розраховує на потужну підтримку Парламентом Румунії євроатлантичної інтеграції нашої країни», - зазначила Віцеспікерка українського Парламенту.

Вона також додала, що Україна високо цінує те, що Румунія стала однією з понад 42 країн, які спільно звернулися до Міжнародного кримінального суду щодо розслідування і покарання воєнних злочинів рф в Україні.

Крім того, на зустрічі йшла мова про потужну підтримку України, яку надає Румунія з самого початку масштабного російського вторгнення, зокрема гуманітарну та медичну (медикаменти і швидкі допомоги).

Також сторони обговорили важливий внесок Румунії у забезпечення експорту українського зерна.

«Пані Горгію окремо наголосила, що Румунія буде і надалі забезпечувати повноцінну роботу шляхів переміщення українських товарів та аграрної продукції в інші країни», - закцентувала Олена Кондратюк.

Ще однією важливою темою зустрічі стала допомога тимчасовим переселенцям з України, особливо жінкам та дітям, які знайшли свій прихисток у Румунії.

«Частина наших людей вже повернулася в Україну, але близько 90 тис наших громадян залишаються у цій країні. Говорили про необхідність звернути особливу увагу на потреби українських дітей та створення відповідного реєстру, щоб краще і ефективніше надавати таку підтримку», - повідомила Віцеспікерка та додала, що запросила керівництво Парламенту Румунії взяти участь у Першому Парламентському саміті Кримської платформи у Загребі, Хорватія.

Наприкінці зустрічі Олена Кондратюк закликала румунських колег активно долучатися до процесів післявоєнної відбудови України.

«Терористична держава росія свідомо нищить наші міста, соціальну інфраструктуру, нашу енергосистему, щоб тероризувати українців.

Але у них нічого не вийде! Євросоюз підтримує Україну, Румунія підтримує Україну і разом ми переможемо це зло та відбудуємо наші міста», - наголосила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк, резюмуючи підсумки зустрічі.