На початку розмови Руслан Стефанчук проінформував колегу про ситуацію в Україні та загострення останніми днями агресії росії.

«Відучора росія перейшла в нову атаку проти України, проти цінностей і принципів, за які українці кладуть свої життя. Український народ і українські  ЗСУ роблять все необхідне для того, щоб Україна перемогла в цій несправедливій війні, яка була розпочата проти неї рф. Тому підтримка союзників для нас вкрай важлива», - зазначив Голова українського Парламенту.

Він наголосив, що Україна вважає Мексику одним з ключових партнерів у Латинській Америці, та висловив подяку за принципову позицію щодо засудження російської збройної агресії проти України, особливо в рамках Ради Безпеки ООН, де Мексика підтримала всі головні резолюції, що засудили російське вторгнення.

Крім того, Руслан Стефанчук наголосив, що ця розмова є гарною можливістю обговорити перспективи розвитку міжпарламентської співпраці між Україною та Мексикою.

 «Я хотів би подякувати Вам за сприяння в організації обміну візитами делегацій депутатських груп дружби, які відбулися за останні місяці.  Це дуже важливо з точки зору поглиблення нашого двостороннього діалогу та донесення до мексиканського суспільства об’єктивної інформації про те, що сьогодні відбувається в Україні», - зауважив Руслан Стефанчук, запросивши принагідно мексиканського колегу особисто відвідати Україну та Перший Парламентський саміт Кримської платформи, який відбудеться у жовтні у хорватському Загребі.

«Я сподіваюся, що відстань, яка існує між нашими країнами, жодним чином не впливатиме на добрі відносини між нашими країнами, народами і парламентами», - наголосив Руслан Стефанчук.

Своєю чергою Голова Конгресу Мексиканських Сполучених Штатів Сантьяго Кріль запевнив українського колегу у беззаперечному засудженні російської агресії в Україні.

«Ми категорично виступаємо проти вторгнення, яке відбулося з боку рф, проти такої російської навали. Ми повністю підтримуємо територіальну цілісність і суверенітет України. Щиро висловлюємо співчуття всім втратам українців», - підкреслив Сантьяго Кріль, додавши, що така загарбницька політика росії є незаконною і  порушує міжнародне право та  право на людське життя.

Крім того, Голова Конгресу Мексиканських Сполучених Штатів  закцентував на ролі українського Парламенту у цій війні.

«Ви даєте нам приклад, як можна захищати власну країну, поважати і захищати права людей, які також є частиною міжнародних договорів, міжнародного права. Ви захищаєте право жити у мирі, право поважати суверенітет та територіальну цілісність країни», - наголосив мексиканський парламентарій.

Також Голова Конгресу Мексиканських Сполучених Штатів висловив сподівання на подальше поглиблення співпраці обох парламентів, як на рівні керівництва, так і на рівні депутатів та комітетів.

«І це буде висловом нашої підтримки вашої справи. Ми хочемо, щоб це була наша загальна справа - справа захисту прав людини, свободи і демократії», - наголосив Сантьяго Кріль.