Cаміт Голів Парламентів G20 став доброю нагодою зміцнити парламентську співпрацю з Азербайджаном - важливим і стратегічним партнером України у Каспійському морі.

На цьому, за підсумками зустрічі із Головою Міллі Меджлісу Азербайджанської Республіки Сахіба Алі кизи Гафаровою, наголосила Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

Від імені Верховної Ради вона подякувала Спікерці Парламенту Азербайджану за підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

«Україна завжди підтримувала та підтримуватиме суверенітет і територіальну цілісність Азербайджану. Ми розраховуємо, що Азербайджан, як стратегічний партнер України, рішуче засудить проведення росією псевдорефендумів на тимчасово окупованих територіях України, а також не визнає їхні результати», - сказала Олена Кондратюк.

Заступниця Голови Верховної Ради України також висловила сподівання,  що Азербайджан приєднається до Міжнародної Кримської платформи, зокрема, в її парламентському вимірі.

 «Запрошуємо депутатів Міллі Меджлісу взяти участь у першому Парламентському саміті Кримської платформи, який відбудеться 25 жовтня в Загребі», - зазначила Олена  Кондратюк.

Водночас Сахіба Алі кизи Гафарова наголосила, що добре розуміє ситуацію, в якій опинився Український народ, оскільки Азербайджан «понад два десятиліття воював за визволення своїх територій, не дочекавшись відчутної міжнародної допомоги».

«Азербайджан підтримував і буде підтримувати територіальну цілісність України. Ми прагнемо миру для України, і для Азербайджану. Будемо робити усе, що для цього потрібно», - підкреслила Голова Міллі Меджлісу.

Віцеспікерка Олена Кондратюк також поінформувала, що Україна несе жахливі втрати від російської агресії.

«Зруйновано цілі міста, вбито тисячі людей, понад 13 мільйонів покинули свої домівки - стали внутрішніми переселенцями, або виїхали шукати прихистку за кордон. Це найбільша гуманітарна катастрофа в Європі з часів Другої світової війни», - зауважила Заступниця Голови Верховної Ради.

Вона висловила вдячність Азербайджану за гуманітарну допомогу та постачання в Україну нафти і палива - критично важливих енергоресурсів в умовах масштабної збройної російської агресії.

«Дуже сподіваємося на допомогу Азербайджану, місцевих компаній і фахівців у відбудові українських міст і сіл, які постраждали від війни. Це лише сприятиме зміцненню дружби між нашими народами», - підкреслила Олена Кондратюк.

Своєю чергою Сахіба Алі кизи Гафарова повідомила про те, що в Україну було направлено понад 800 тонн гуманітарної допомоги, а 30 українських дітей сиріт нині проходять реабілітацію в Азербайджані.

«Ми дуже вдячні за турботу про українських дітей», - наголосила у відповідь Олена Кондратюк.