На початку спілкування Олена Кондратюк висловила вдячність Австралії за запровадження санкцій стосовно росії та білорусі, їх фізичних та юридичних осіб, за підтримку українських ініціатив в рамках ООН.

«Передала великі слова вдячності Уряду та народу Австралії за надану військову і гуманітарну допомогу Україні. Легендарні австралійські броньовані автомобілі «Бушмастер» та інша зброя сьогодні відчутно домагають нашим ЗСУ в контрнаступі та звільненні усе нових територій України від російської окупації», - зазначила Віцеспікерка, додавши, що підтримка Австралії є надзвичайно важливою у розслідування воєнних злочинів рф, скоєних на окупованих територіях України. Вона нагадала, що Австралія вже приєдналася до групового звернення низки країн до Міжнародного кримінального суду з питань розслідування злочинів рф.

Також Олена Кондратюк закликала Австралію посилити санкційний та економічний тиск на росію та білорусь, зокрема, шляхом виключення їх представників з міжнародних організацій, замороження активів, запровадження візових обмежень, заборони на вхід морському та авіатранспорту рф до портів Австралії.

Австралійські колеги запевнили українську делегацію, що Австралія засуджує незаконні референдуми і не визнає анексії росією тимчасово окупованих територій України.

Олена Кондратюк підкреслила, що української делегації наполягатиме на відображенні у підсумковій резолюції Саміту голів парламентів G20 питання російської агресії та засудження спроб анексії українських територій.

Своєю чергою Президентка Сенату і спікер Палати представників Австралії зазначили, що якщо у спільній заяві Саміту не буде згадки про засудження фейкових «референдумів», то Австралія не підтримає таку резолюцію.

Крім того, на зустрічі обговорили питання залучення Уряду та бізнесу Австралії до процесу відбудови України, зокрема, відновлення Миколаївської області; необхідність покращення взаємодії на міжпарламентському рівні та активного залучення до співпраці парламентських груп дружби двох країн.

Користуючись нагодою, Заступниця Голови Верховної Ради України запросила керівництво австралійського Парламенту взяти участь у Першому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, що відбудеться 25 жовтня цього року у Хорватії.