«Туреччина надзвичайно важливий партнер для України в регіоні Чорного моря, який не визнає анексії Криму та послідовно підтримує суверенітет і територіальну цілісність Української держави», - зазначила Віцеспікерка українського Парламенту на початку зустрічі.

Зокрема, сторони обговорили питання російської агресії проти України та спільні зусилля наших країн із забезпечення світової продовольчої безпеки.

Принагідно, Олена Кондратюк подякувала Туреччині за допомогу у визволенні військовослужбовців ЗСУ з російського полону, за закриття Чорноморських проток для військових кораблів та введення заборони на переліт військових літаків росії над своїм повітряним простором.

Крім того, Заступниця Голови Верховної Ради України проінформувала пана Голову, що російська федерація, здійснюючи широкомасштабну збройну агресію проти України, продовжує спроби анексії тимчасово окупованих територій України шляхом проведення так званих «референдумів», наголосивши, що Верховна Рада України офіційно їх засудила, як незаконні, та ніколи не визнає їх результати.

Своєю чергою Мустафа Шентоп підкреслив, що для Туреччини є надзвичайно важливим збереження територіальної цілісності України, країна не визнає незаконних референдумів та захоплюється боротьбою українців за свою державу і суверенітет. При цьому у Туреччині занепокоєні посиленням обстрілів росією об’єктів цивільної інфраструктури та подальшою ескалацією у зв’язку з оголошенням часткової мобілізації в рф.

«Як Віцеспікерка Парламенту України, висловила вдячність Туреччині за засудження так званих «референдумів». Увесь цивілізований світ ніколи і за жодних обставин не повинен визнавати їх результатів», — підкреслила Олена Кондратюк, закликавши Парламент Туреччини відреагувати на відповідну постанову Верховної Ради із зверненням до міжнародної спільноти, урядів і парламентів країн світу.

Також Олена Кондратюк відзначила зусилля Туреччини щодо організації зернового коридору, завдяки якому вдалося експортувати на світовий ринок понад 5.5 млн тонн українських зернових.

«Це важливий спільний внесок наших дружніх держав у подолання світової продовольчої кризи і недопущення загрози голоду в Африці та Азії»,- закцентувала Віцеспікерка українського Парламенту.

Мустафа Шентоп також підкреслив, що окрім цього Туреччина надає гуманітарну допомогу Україні, а близько 400 000 українців знайшли тимчасовий прихисток у цій країні.

Насамкінець зустрічі Заступниця Голови Верховної Ради України запросила Голову Великих Національних Зборів Туреччини Мустафу Шентопа до участі у Першому Парламентському саміті Міжнародної Кримської Платформи, який відбудеться наприкінці жовтня у Хорватії.