Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко провів зустріч з делегацією Генерального Секретаріату Європейського Парламенту на чолі з Генеральним Секретарем Клаусом Велле

«Ми вдячні за послідовну підтримку, яку ви надаєте Українському парламенту. Останні сім років реформування нашого Парламенту пов’язано з участю Європейського Парламенту, зокрема, місією Пета Кокса, яка напрацювала для нас рекомендації з реформування Верховної Ради, за якими ми працюємо», - сказав Олександр Корнієнко, звертаючись до представницької делегації Генерального Секретаріату Європейського Парламенту і наголосив: «Починаючи з 24 лютого підтримка Європарламенту стала визначальною та життєво необхідною для нас».

За словами Олександра Корнієнка, Верховна Рада визначила основні напрями діяльності робочих груп, напрацьовуючи кроки впровадження та просування реформ. «Ми будемо виходити на просування реформи Парламенту, спираючись на рекомендації Пета Кокса, які ми попередньо виконали на 45 відсотків», - зазначив політик і додав, що далі треба визначитись із послідовністю їх подальшого виконання та, ймовірно, відпрацювати нові рекомендації.

Сторони обговорили важливі питання щодо реформування Верховної Ради України, зокрема, підвищення інституційної спроможності, її відкритість та підзвітність суспільству, вдосконалення законотворчого процесу, посилення ролі парламентського контролю, поліпшення адміністративної кадрової політики та наближення українського законодавства до норм європейського права, зокрема, у річищі набуття Україною повноправного членства у Європейському Союзі.

Також йшлося про визначення та правове врегулювання діяльності парламентської опозиції, конституційний процес, досягнення Парламенту діючого скликання у питаннях скасування депутатської недоторканості.

Коментуючи реалізацію рекомендацій місії Пета Кокса, українська Сторона акцентувала на здобутках, зокрема, плануванні законодавчої діяльності Верховної Ради, боротьбі з «законодавчим спамом», постзаконодавчому контролі, відкритості Парламенту з огляду на створення онлайн платформи для громадського обговорення законопроектів,  Освітнього центру та Дослідницької служби. Щодо адміністративного реформування, - в Апараті проведено кадровий аудит із подальшим підвищенням якості професійної діяльності його працівників.

Крім того, враховуючи підготовку України до набуття повноправного членства у Європейському Союзі, у парламентських комітетах створено євроінтеграційні підкомітети.

«Після отримання кандидатства до Євросоюзу перед нами стоять дуже серйозні задачі щодо гармонізації законодавства. Відповідні дії вже зроблені Верховною Радою, і в Апараті створюються відповідні підрозділи. Це той напрям, у якому ми б розраховували на вашу підтримку та допомогу – саме на рівні співпраці апаратів наших парламентів», - зазначив Олександр Корнієнко. Також, повідомив він, в Україні триває реформа публічного управління - публічного урядування і державної служби, у рамках якої вже підготовлені законопроекти до другого читання.

Генеральний Секретар Генерального Секретаріату Європейського Парламенту Клаус Велле у відповідь подякував за насичені та змістовні зустрічі, які відбулися у рамках робочого візиту до України, та комунікацію з народними депутатами України та Апаратом Верховної Ради.

«Це дуже важливий момент у житті не тільки України, а й усієї Європи, і у нашому житті, тому що на поверхні ми маємо ніби конфлікт між двома країнами - України і росії, але насправді це конфлікт між двома системами - автократії і демократії», - заявив Клаус Велле. Він також наголосив на доцільності започаткування та співпраці на постійній основі між Європарламентом та Верховною Радою на рівні комітетів.

Співрозмовники були одностайні у необхідності продовження результативної співпраці та нових напрацювань.