Перший віцеспікер висловив подяку високому гостю за солідарність з Українським народом і візит до України, що є потужним сигналом політичної підтримки під час масштабної російської агресії проти України.

Олександр Корнієнко поінформував Пета Кокса про режим роботи Верховної Ради України під час дії правового режиму воєнного стану та наголосив на виконанні його рекомендацій щодо її реформування: «Вам важливо буде знати як людині, яка не просто вболіває за Парламент України та багато зробила, аби він був кращий, що під час війни Верховна Рада працює, і працює не гірше, ніж у мирний час, а за деякими параметрами - краще. Особливо примітно, що деякі з ваших рекомендацій, які ми не знали, як впровадити, впровадила війна».

Перший заступник уточнив, що це стосується подолання проблеми законодавчого «спаму», вдосконалення законотворчого процесу, коли Парламент працює в режимі одного засідання, яке розпочалося 24 лютого й триває досі з перервами, не прив’язуючись до сталого календарного плану, що дає можливість більш гнучко працювати в умовах війни.

Також Олександр Корнієнко акцентував на покращенні якості роботи Погоджувальної ради, яка «фактично стала реальним парламентським робочим органом», на засідання якої запрошуються члени Кабінету Міністрів України, враховуючи неможливість проведення години запитань до Уряду у звичному форматі.

«Значно посилилася наша інституційна спроможність із точки зору законодавчої роботи - ми втілили вашу рекомендацію про утворення єдиної Дослідницької служби. Це сприятиме покращенню якості роботи над законопроектами», - зазначив Олександр Корнієнко.

Щодо питання європейської інтеграції Олександр Корнієнко зауважив, що після отримання статусу кандидата у Верховній Раді реформовано структуру та діяльність щодо наближення до права Європейського Союзу, зокрема, створені профільні підкомітети в кожному комітеті. Також у процесі створення відповідний підрозділ в Апараті Верховної Ради.

«З осіннього сезону ми хотіли би в цьому напрямі співпраці розпочати спільні зустрічі, візити, в онлайн-форматі або наживо, спілкування між собою комітетів Верховної Ради та Європарламенту», - уточнив Перший заступник Голови Парламенту.

Що стосується «допоміжних функцій сервісу навколо Верховної Ради», Перший віцеспікер зазначив: «Ми значно просунулися у висвітленні діяльності Парламенту, зокрема, Телеграм-канал Верховної Ради став одним із найбільш популярних у країні».

Порушуючи питання національного плану відновлення України, презентованого у Лугано, Олександр Корнієнко повідомив про активізацію роботи створеної у грудні минулого року профільної групи з питань парламентської реформи, до якої ввійшли шість профільних підгруп. «У найближчі два тижні ці підгрупи напрацюють свої пропозиції. Із 20-х чисел вересня ми би хотіли впродовж місяця провести шість спільних онлайн-зустрічей за вашою участю щодо обговорення їх пропозицій у контексті нашої постанови про імплементування рекомендацій вашої місії», - сказав Олександр Корнієнко та додав, що нині Україна виконує сім рекомендацій щодо адаптації національного законодавства до стандартів ЄС.

Олександр Корнієнко запевнив Пета Кокса у відданості керівництва Верховної Ради України справі перетворення його на прозорий, підзвітний та ефективний  законодавчий інститут, відповідно до кращих європейських практик парламентаризму.