Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук долучився до участі у другому саміті Кримської платформи, створеному з ініціативи Президента України Володимира Зеленського, та анонсував діяльність парламентського виміру Кримської платформи, аби залучити спікерів та парламентаріїв світу для пошуку спільного рішення щодо повернення нашого Криму.

Зокрема, метою цього виміру є максимальне залучення міжнародної парламентської спільноти до: невизнання анексії Кримського півострова; запровадження санкцій щодо держави-агресора; узгодження позицій та кроків у рамках міжнародних організацій, на міжнародних конференціях, форумах; захисту прав і свобод цивільного населення в тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та місті Севастополі.

«Сьогоднішня дискусія - це ще один доказ того, що питання Криму посідає основне місце на міжнародному порядку денному», - наголосив Спікер Парламенту України, зазначивши, що зараз тимчасово окупований Крим став для агресора плацдармом, військовою базою та логістичним хабом, із якого росія обстрілює Україну: «Але так не буде! Наше завдання разом зі світовими лідерами напрацьовувати рішення та практичні кроки щодо захисту власних громадян».

«Наша єдність і непохитність у питанні Криму, агресії проти України та окупації українських територій має продемонструвати сьогоднішньому агресору та всім тим, хто виношує наміри зазіхати на чужу свободу й незалежність, що реакція буде швидкою, жорсткою і консолідованою!» - зауважив Руслан Стефанчук, акцентувавши, що кривавий і болісний український урок має увійти в усі світові й міжнародні підручники як приклад героїчної боротьби великого та волелюбного народу за власну свободу і незалежність.

Руслан Стефанчук повідомив, що ще рік тому Верховна Рада України ухвалила Закон «Про корінні народи України», зараз на черзі ухвалення законів: «Про національні спільноти України» та «Про статус кримськотатарського народу». Також Парламент активно працювала та працює над ухваленням законопроектів, пов’язаних із захистом та реалізацією прав і свобод осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях. «Парламент завжди був і буде стратегічним майданчиком для ухвалення основних законодавчих актів», - додав він.

«Крим обов’язково повернеться в Україну та світ! А Україна та світ обов’язково повернуться до Криму!» - насамкінець наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.