Верховну Раду України під час робочого візиту відвідав Президент Республіки Гватемала Алехандро Джамматтеі

Інформаційне управління
Опубліковано 25 липня 2022, о 20:48

 Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів робочу зустріч із Президентом Республіки Гватемала Алехандро Джамматтеі. 

Обговорили, зокрема, перспективи розвитку міжпарламентської співпраці між Україною та Гватемалою. «Гватемала підтримала всі важливі резолюції ООН, які засуджують вторгнення росії в Україну. І я дякую за цю непохитну позицію», — висловив вдячність Голова Парламенту.

 

Також Голова Парламенту подякував за послідовне впровадження санкцій проти рф: «Сподіваємося, що цей санкційний тиск буде лише підтримуватися, бо для нас дуже важливо, щоби росія економічно не могла фінансувати цю війну,  так перемога настане раніше». 

Водночас Руслан Стефанчук зауважив, що росія ненавидить українців як націю: «Агресор не може змиритися з українською державністю, з нашою незалежністю та нескореністю». 

«Масові вбивства мирних громадян, тортури, обстріли цивільної інфраструктури, блокада населених пунктів — це все злочини, які чинить агресор на нашій землі», — акцентував Голова Верховної Ради України, закликавши Парламент Гватемали визнати дії росії актом геноциду Українського народу. 

«Хотів би, щоби на рівні Парламенту та Уряду ви розглянули можливість ухвалення двох важливих для України рішень: перше — питання, яке стосується визнання росії країною-терористом, друге — визнання того, що відбувається в Україні, геноцидом Українського  народу», — звернувся до учасників зустрічі Руслан Стефанчук. 

Зі свого боку, Президент Республіки Гватемала Алехандро Джамматтеі наголосив: «Ми реально хочемо допомогти Україні, у зв’язку із чим готуємо підрозділ із гуманітарною місією». 

«Цього року ми святкуємо 30 років із дня встановлення наших дипломатичних відносин. Ми висловлюємо бажання розвивати ці відносини заради добробуту двох сторін і готові виступити вашим рупором у регіоні Латинської Америки та Карибського басейну, щоби, попри те, що деякі представники рф здійснюють пропаганду, у світі знали правду».