Президент Республіки Польща Анджея Дуда став є першим лідером іноземної держави, який за час повномасштабного російського вторгнення виступив безпосередньо в Парламенті України.

Під час виступу він нагадав, що «був тут також 23 лютого, ледь кілька годин перед початком російського вторгнення. Я був тут, щоби підтримати Україну, а також її народ у надзвичайно важкий час, і запевнити, що Польща ніколи не залишить Україну на самоті».

А.Дуда наголосив: «Це - історичний момент, що Україна та Польща мають сьогодні неймовірний політичний шанс як два близькоспоріднені народи цієї частини Європи… разом нас є понад 80 мільйонів, і що разом ми сильніші. Ми не можемо цей шанс занапастити.»

Президент Польщі подякував українцям «за те, що ви захищаєте Європу перед нашестям варварства та нового російського імперіалізму, що показуєте тиранам їхнє місце, що довели, що дух вільного народу сильніший. Дякую вам за це від щирого серця. Ти показала, Україна, що, як каже твій Гімн, козацького роду. Ви великі!»


А.Дуда звернувся до українських солдатів, які воюють у Збройних Силах України, Національній гвардії, підрозділах територіальної оборони, до героїчних захисників Маріуполя, також тих, які перебувають тепер у російській неволі, і до тих, які на всій лінії фронту дають запеклий опір загарбнику: «Ви - герої України, але ви також герої Польщі, Європи та всього світу. Дякуємо вам за це від щирого серця. Прийміть нашу глибоку пошану, велику глибоку пошану.»

Говорячи про польсько-українські відносини, А.Дуда зазначив, що «напруга у польсько-українських відносинах служить винятково чужим інтересам, а нам полякам і українцям заважають.

Наші обидва народи - це віки історії, довгі віки історії. Історії прекрасної, але в багатьох моментах також дуже складної. Ми зробили взаємно багато помилок, за які ми заплатили високу ціну».

А.Дуда нагадав слова папи Іван Павла II - великого прихильника миру і примирення українсько-польського, які він сказав у Львові: «Нехай завдяки очищенню історичної пам’яті всі будуть готові ставити вище те, що об’єднує від того, що роз’єднує, щоби разом будувати майбутнє на взаємній повазі, пошані, братерській спільноті, братерській співпраці та автентичній солідарності».


А.Дуда відзначив, що «західний світ об’єднався навколо України» і «велику у цьому заслугу Сполучених Штатів Америки та лідерства з боку Президента США Джо Байдена. У часи справжньої загрози підтвердилося, що міцне американське лідерство й надалі потрібно світові. Київ є місцем, де чітко видно, що потребуємо більше Америки в Європі як у військовому, так і в економічному вимірах».

Президент Польщі констатував, що «на жаль, в Європі останнім часом з’являлися голоси, які викликають занепокоєння з вимогами, щоб Україна поступилася перед вимогами путіна».

Він сказав чітко: «лише Україна має право вирішувати своє майбутнє, лише Україна має сама це вирішувати. Світ, міжнародна спільнота мають вимагати від росії закінчити агресію та повністю покинути територію України, перестати топтати міжнародне право, не може бути жодних переговорів й ухвалення рішень за спиною України. Нічого про вас без вас абсолютно - це залізний принцип, його треба дотримуватися.»

Президент Польщі також сказав, що «сьогодні не українці, а західний світ складає екзамен на вірогідність. Вірогідність того, чи його цінності щось значать». «Якщо для святого спокою економічних інтересів або політичних амбіцій пожертвують Україною, хоча б сантиметром її території та клаптиком її суверенітету, це буде величезний удар не лише для Українського народу, але й для цілої західної спільноти, я не маю жодних сумнівів», - наголосив він.

Анджей Дуда також наголосив, що «Польща підтримувала та підтримуватиме Україну. Я особисто не заспокоюся, поки Україна не стане членом Європейського Союзу у повній мірі цього слова.»