Верховну Раду України відвідали Голова Собранія Республіки Північна Македонія Т.Джафері, Голова Сенату Парламенту Румунії Ф.Кицу та Голова Національної Ради Федеральних Зборів Швейцарської Конфедерації І.Келін.

Разом з Головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком вони відвідали постраждалі райони Київщини - Ірпінь та Гостомель.

Спікери парламентів Румунії, Північної Македонії та Швейцарії наголосили, що вражені побаченим та готові надалі підтримувати Україну своїми можливостями.

Голова Собранія Республіки Північна Македонія Талат Джафері зауважив, що представники країн Західних Балкан добре розуміють, що відбувається в Україні, і це має прояви геноциду.

«Ми пам’ятаємо події, які відбувалися в Косові, у Сребрениці, в Боснії та Герцеговині. Ми дуже добре вас розуміємо. Хочу сказати, що прикладу максимум зусиль для того, щоб підтримати Україну і на двосторонньому рівні, і на рівні тієї двосторонньої підтримки, яка буде надаватися Україні з боку міжнародної спільноти», - зазначив Талат Джафері.

Голова Національної Ради Федеральних Зборів Швейцарської Конфедерації Ірен Келін також висловила слова солідарності з українським народом.

«Ми завжди на стороні міжнародного права, на стороні міжнародно-гуманітарного права. І ми сподіваємося, що найближчими тижнями, найближчими місяцями ми будемо біля вас і разом з вами, і відбудуємо незалежну, суверенну, квітучу Україну», - підкреслила Ірен Келін.

Голова Сенату Парламенту Румунії Флорін Кицу висловив впевненість у перемозі України у війні та готовність Румунії надалі допомагати Україні.

«Ми були з вами з перших годин. У нас дуже багато біженців з України. Ми для них працюємо і я впевнений, ми маємо ще більше допомагати їм. І також маємо зробити більше для України. Це мають бути посилені санкції проти росії. Але це також повинні бути думки про те, як ми маємо відновлювати Україну. Ми маємо допомагати відновити вашу країну. Ми бачимо тут дуже високий дух українського народу. І ми впевнені, що за Україною буде перемога», - наголосив Флорін Кицу.

Під час зустрічі з Головою Верховної Ради Р.Стефанчуком Голова Сенату Парламенту Румунії Флорін Кицу зауважив, що міжнародна спільнота не має зупинятися у впровадженні санкцій. «Ми розуміємо, що зупинка торгівлі з росією матиме свою ціну для наших держав в Європі. Але це ціна, яку варто заплатити, щоб упевнитися, що такого більше не повториться», - повідомив Флорін Кицу.

Голова Національної Ради Федеральних Зборів Швейцарської Конфедерації Ірен Келін наголосила, що Швейцарія запровадила всі п’ять пакетів санкцій проти росії та надає всю можливу гуманітарну допомогу.

«Ви знаєте, що ми країна нейтралітету, тому ми не постачаємо озброєння у країни, які воюють. Але ми постачаємо нашу гуманітарну допомогу в Україну. Ми надаємо обладнання, надаємо наші кошти для ваших організацій», - зазначила вона.

Голова Собранія Республіки Північна Македонія Талат Джафері нагадав про ухвалення постанови, яка засуджує агресію рф проти України. Він закцентував на тому, що докладе «особистих зусиль, які допоможуть, щоб усе те, що ми бачили, було названо саме геноцидом Народу України».