Верховну Раду України відвідали Голова Сенату Парламенту Чеської Республіки М.Вистрчіл і Маршалок Сенату Республіки Польща Т.Гродзький.

Голова Сенату Парламенту Чеської Республіки М.Вистрчіл і Маршалок Сенату Республіки Польща Т.Гродзький разом з Головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком відвідали постраждалі райони Київщини: Бучу, Бородянку та Ірпінь.

Обидва спікери першими з очільників європейських парламентів відгукнулися на пропозицію Р.Стефанчука відвідати Україну, щоб на власні очі побачити наслідки звірств російських військ та панування «руського міра».

 

Спікер парламенту Чехії Мілош Вистрчіл зауважив, що вони глибоко вражені побаченим і готові донести тим, хто ще має сумніви у скоєнні злочинів росією в Україні, правду про страшні події.

«Ми вважаємо Україну незалежною і демократичною країною. Навіть у таких обставинах працює український Парламент, діє українська держава. І ми хочемо сказати, що дуже шануємо вашу мужність, ваше бажання жити в незалежній державі. Ми в Чехії, а також впевнений, у Польщі, знаємо, що ви воюєте не лише за власну незалежність, за власну демократію, але також за нашу. Ви тут боретеся за ті європейські цінності, які принесли Європі добробут і процвітання», - підкреслив пан Вистрчіл.

Голова Сенату Парламенту Чеської Республіки Мілош Вистрчіл зауважив, що країни Європи вважають за свій обов’язок допомагати сьогодні Україні, яка стоїть на сторожі європейської демократії.

«Це наш обов’язок вам - допомагати гуманітарною допомогою, постачанням зброї, допомагати вашим жінкам і дітям, які прибули до Чехії. Також наш обов’язок допомогти Україні після її перемоги, а я впевнений, що Україна переможе. Відновлення України - це відновлення і демократичної, цивілізованої Європи. Ми разом з вами, і це ми будемо говорити не лише в Чехії, в Польщі, а й у всій Європі та в цілому світі. Ми шануємо вашу відвагу і ми за це дуже вдячні», - наголосив Мілош Вистрчіл.

Маршалок Польського Сейму Томаш Гродзький наголосив на тому, що немає жодного виправдання жорстокій агресії росії проти вільної та незалежної країни, лише тому, що ця країна має прагнення долучитися до сім’ї європейських, вільних країн.

«Ця війна має бути закінчена якомога швидше... Україна має бути якнайшвидше відбудована, а всіх злочинців варто відповідно покарати. Я глибоко вірю у те, що вільний світ, через таку кров та пожертву українського народу, буде в змозі перемогти цивілізацію смерті та нехтування людським життям», - наголосив пан Гродзький.

Під час зустрічі з Р.Стефанчуком у Верховній Раді Маршалок Сенату Республіки Польща Томаш Гродзький наголосив, що метою його візиту є «засвідчити правду та показати світу жорстоку війну, що розпочала рф проти суверенної, незалежної України». Він стверджує, що цього не можна вибачити та всі злочинці мають бути покарані.

Він зазначив що, Польща з Україною, і готова вжити всі заходи для того, щоби забезпечити Україну зброєю, ввести дієві санкції проти росії, допомогти у відбудові України після її перемоги, прихистити біженців.

Голова Сенату Парламенту Чеської Республіки Мілош Вистрчіл розповів, що також приїхав до України, щоби допомогти донести до світу правду про ті речі, які відбуваються на території України.