У четвер, 16 грудня, Верховна Рада України підтримала у першому читанні два законопроекти № 5688 та № 5689 про податкові та митні стимули для індустріальних парків. Вони завершують реформу, що почалася у вересні цього року із прийняттям законопроекту 4416-1.

Ці законопроекти дають нові стимули для власників та резидентів індустріальних парків. Зокрема передбачається звільнення від сплати ПДВ та митних платежів при імпорті обладнання. Громади також отримають можливість звільняти індустріальні парки від сплати місцевих податків.

Втім, головним проривом є звільнення індустріальних парків від податку на прибуток. Якщо кошти зароблені в індустріальному парку спрямовуються на його розвиток: будівництво інфраструктури, комунікацій тощо — вони не будуть оподатковуватися 10 років.

Така практика є загальносвітовою і за привабливістю інвестицій в промислове виробництво наближає Україну до передових країн світу. Так аналогічні стимули існують у Південній Кореї, Туреччині, Польщі чи Угорщині.

Автор законопроектів, голова комітету з питань економічного розвитку та заступник голови ТСК з питань захисту інвесторів Дмитро Наталуха вважає, що згадані законопроекти здатні докорінно змінити стан української промисловості. Так з моменту прийняття рамкового закону 4416-1, який запроваджує стимули для індустріальних парків у вигляді фінансування підведення комунікацій, мереж та компенсацій відсоткових ставок за кредитами, в Україні розпочався процес створення понад 24 парків. Сумарна сума озвучених інвестицій вже складає близько 884 мільйонів гривень. Після остаточного ухвалення податкових та митних пільг, це сума лише зросте.