Завдяки роботі парламентської ТСК з питань захисту прав інвесторів вдалося захистити та розблокувати 12,5 млрд гривень інвестицій. Ідея створення Спецкомісії виникла завдяки ініціативі Президента.

Про це під презентації результатів роботи ТСК у 2021 році заявила голова Спецкомісії, народна депутатка Галина Янченко.

Участь у заході взяли голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Генеральний прокурор Ірина Венедіктова,  міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, міністр юстиції України Денис Малюська, міністр Кабінету Міністрів Олег Немчинов, міністр з питань реінтеграції та окупованих територій Ірина Верещук, голова фракції «Слуга Народу» у Верховній Раді Давид Арахамія. А також представники Посольств 30-ти країн, серед яких країни ЄС та партнери України.

Як зазначив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, цього року парламент вже зробив важливий крок до збільшення інвестиційної привабливості України.

«Ми ухвалили законодавство про «інвестиційних нянь», а також базовий закон про індустріальні парки, який найближчим часом буде посилений. В плані розгляду Верховної ради є два додаткові законопроекти про індустріальні парки, які вчора були ухвалені в першому читанні. Вони надають конкретні податкові та митні стимули для їх резидентів», - сказав голова Верховної Ради.


Галина Янченко подякувала гостям заходу та зазначила, що ефективна робота Спецкомісії не була б можлива без партнерів ТСК у органах державної влади. А тому Спецкомісія хоче відзначити подяками керівників органів державної влади,  які зробили значний внесок у покращення інвестиційної репутації України.

Такі подяки отримали Генеральний прокурор, міністр внутрішніх справ України та міністр юстиції України.

«Більшість складних справ інвесторів зрушили з місця завдяки координації зусиль різних гілок влади та активній співпраці Спецкомісії з Офісом Генерального прокурора, Міністерством внутрішніх справ та Міністерством юстиції. За що я хочу висловити подяку Ірині Венедіктовій, Денису Монастирському та Денису Малюсьці. Вперше за багато років, інвестор нарешті починає відчувати, що держава зацікавлена у вирішенні його проблем та готова брати в цьому активну участь», - підкреслила Галина Янченко.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова наголосила, що у питанні захисту прав бізнесу важлива координація зусиль правоохоронних органів. 

«Ми всі маємо рухатися разом. Насправді, саме правильна координація зусиль державних органів — це найважливіше. У цієї парламентської ТСК вийшло робити розумні конструктивні речі. Це дуже правильний підхід, показувати проблему та координувати, і при цьому не втручатися в роботу правоохоронних органів», - підкреслила Генеральний прокурор.

 

Денис Монастирський зазначив, що його особиста позиція полягає у тому, що бізнес та держава повинні мати довірливі стосунки.

«Саме на такому базисі був створений Офіс захисту бізнесу при МВС.. Це майданчик, де ми можемо разом обговорювати важливі питання української економіки, законодавчі ініціативи, сплату податків.Наступний етап реформування стосунків влади та бізнесу я вбачаю у спільному запуску акції з Національною поліцією -  «Акциз». Ми розпочали її у листопаді і вже за 1 місяць такої роботи отримали серйозні результати по всій Україні», - відзначив міністр.


Денис Малюська додав, що для міністерства мати партнерські стосунки зі Спецкомісією є перевагою. 

«Насправді, Верховна рада – це наші контролери та наші координатори. Мати Спецкомісію, яка є надійним партнером це величезна перевага. Далеко не кожне міністерство має такого партнера. Мені дуже приємно, що Мін‘юст в числі тих хто спільно з парламентом робить кроки щодо збільшення інвестиційної привабливості України», - сказав Денис Малюська.


Як нагадала голова ТСК Галина Янченко, ще на початку своєї діяльності Президент Володимир Зеленський представив формулу успішного майбутнього України. Серед топ-3 ключових векторів розвитку країни він назвав залучення інвестицій.

«Володимир Зеленський запропонував сконцентрувати зусилля на цій роботі всім гілкам влади. Аби у питанні залучення інвестицій виступати єдиним фронтом та єдиною командою: Президент, Парламент, Уряд. Так виникла ідея створити Спецкомісію у парламенті, адже раніше Верховна Рада України не приймала активної участі у цьому процесі. А ми довели, що парламент може займати у цьому питанні проактивну позицію», - підкреслила Галина Янченко.

При цьому, робота ТСК відбувається у двох напрямках: вирішення резонансних справ інвесторів та законодавче покращення інвестиційної привабливості держави.

В результаті народні депутати ТСК ініціювали 7 законопроектів для захисту прав бізнесу. Серед яких пакет антирейдерського законодавства, законопроект про реформу АРМА, пакет законопроектів для розвитку виробництва електрокарів в Україні, законопроект про зменшення штрафів для бізнесу від ДПСС.

Довідково. Вперше Верховна Рада створила ТСК з питань захисту прав інвесторів 5 червня 2020 року. Зважаючи на успішні результати роботи,  у 2021 році  Верховна рада продовжила роботу Спецкомісії ще на рік. За це рішення проголосувала конституційна більшість парламенту у 312 голосів.