Голова ТСК з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко внесла до Верховної Ради законопроект про зменшення штрафів для бізнесу від ДПСС.

Співавторами законопроекту №6352 «Про внесення змін до деяких Законів України щодо перегляду процедури проведення перевірок порушення прав споживачів та зменшення розміру штрафних санкцій» стали народні депутати члени Спецкомісії Дмитро Наталуха, Андрій Костін, Денис Маслов, Сергій Лабазюк, Владлен Неклюдов, Олексій Красов, Артем Культенко, Ігор Абрамович, Лариса Білозір, Андрій Ніколаєнко.

Саме цей Проект Закону напередодні пройшов обговорення з бізнесом та Держпродспоживслужбою.

«Минулого тижня разом Головою ДПСС Владиславою Магалецькою презентували та обговорили в експертному колі концепцію законопроекту про зменшення штрафів для бізнесу Історія цієї законодавчої ініціативи почалася з неадекватного штрафу Новій пошті у 325 млн грн, а завершується поданням законопроекту, який змінить всю систему штрафів за порушення прав споживачів в країні. У цій редакції вже враховані пропозиції бізнесу та адвокатів, які ми почули під час круглого столу», - зазначила Галина Янченко.

За її словами, законопроект у фінальній версії містить три ключові зміни.

«Зменшення штрафів для бізнесу за порушення прав споживачів у понад 20 разів. Наразі штраф за недопуск посадовця ДПСС до перевірки становить від 1 до 10% від обороту компаніі за попередній місяць. Ми пропонуємо знизити до 0,05% за перше порушення. Максимальний розмір штрафу за повторні порушення буде не більшим за 2%», - зазначила голова ТСК.

Друга зміна полягає у новій процедурі розрахунку суми штрафу. Відтепер вона залежатиме від ступеню ризикованості компанії.

«Чим більший ризик - тим більший штраф. Критерії ризиків будуть визначені у постановах уряду, а отже чиновник не зможе вигадати іх «зі стелі». Тобто, прибираємо існуючу «корупційну вилку», коли посадовець самостійно вирішує, який буде штраф - 1%, 5% чи 10%. При цьому, в перехідних положеннях законопроекту доручаємо Уряду переглянути постанови, які визначають ступінь ризикованості, адже вважаємо їх застарілими», - додала Галина Янченко.

Третьою ключовою зміною є запровадження судового контролю за накладенням штрафу ДПСС.

«Наразі постанова ДПСС - прямий виконавчий документ, за яким у бізнесу можуть бути арештовані рахунки та просто заблокована робота. Ми впроваджуємо обов'язковий судовий контроль, перш ніж штраф можна буде примусово стягти. Головна мета цього законопроекту - знайти правильний баланс між інтересами споживачів, чесного бізнесу та держави. Вважаю, що в цій редакції законопроекту нам це вдалося», - підкреслила голова ТСК з питань захисту прав інвесторів.

А також подякувала всім учасникам круглого столу за пропозиції та зауваження.

Ознайомитись з текстом законопроекту можна за посиланням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=73278