Своєчасна реакція правоохоронних органів дуже важлива для боротьби з рейдерством.

Про це під час круглого столу в Національній академії внутрішніх справ, присвяченому боротьбі з цим явищем, заявила голова ТСК з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко.

Вона подякувала ректору НАВС Володимиру Чернєю за запрошення до обговорення шляхів подолання рейдерства. А також наголосила, що для бізнесу в Україні це явище все ще залишається серйозною проблемою.

«У 2020 році Антирейдерська комісія Мінюсту отримала 576 скарг на незаконне заволодіння бізнес-активами. Тобто, майже 2 спроби рейдерства щодня. Це неприємно високий показник. ТСК з питань захисту прав інвесторів вже подала законодавчі пропозиції для того, щоб його знизити», - підкреслила Галина Янченко.

Вона нагадала, що влітку парламент підтримав антирейдерський пакет законопроектів, який був ініційований нашою Спецкомісією.

«Обидва проекти - №3774 та №3783 були підтримані народними депутатами у першому читанні конституційною більшістю у понад 300 голосів. Перший з них допоможе закрити деякі пробіли законодавства, якими користуються рейдери. Зокрема, запровадить процедуру інформування власників майна про операції з їх активом в Держрежстрі. Адже про більшість спроб захоплення бізнесу його власники зазвичай дізнаються постфактум. З цим пов’язані і складнощі повернення активів. Другий законопроект посилить покарання за такий тип злочинів», - відзначила голова Спецкомісії.

І наголосила, що наразі ТСК з питань захисту прав інвесторів працює над тим, аби ці законопроекти якнайшвидше потрапили в порядок денний Верховної Ради.