Процедура проведення перевірок підприємств Держпродспоживслужбою може бути змінена, а розмір штрафів для бізнесу знижений вдвічі.

 

Відповідний законопроект підготували ТСК з питань захисту прав інвесторів спільно з ДПСС.

 

Про це повідомила голова парламентської Спецкомісії Галина Янченко під час спільного брифінгу з головою Держпродспоживслужби Владиславою Магалецькою.

 

У понеділок 15 листопада сторони презентували концепцію законопроекту про зменшення штрафів для бізнесу та обговорили проект змін під час круглого столу.

 

Як зазначила голова Спецкомісії Галина Янченко, ідея законопроекту виникла на основі реального кейсу компанії «Нова Пошта», яка була оштрафована рішенням харківського територіального відділення ДПСС на 325 млн грн. Після проведення внутрішньої перевірки керівництвом ДПСС штраф був скасований.

 

Вона додала, що згодом ТСК з питань захисту прав інвесторів у Верховній Раді запропонувала Держпродспоживслужбі спільно підготувати законопроект про зменшення штрафів для бізнесу.

 

«І ось результат нашої спільної роботи. Цей законопроект побудований на «трьох китах». Перше – ми змінюємо саму систему застосування штрафів. Розмір штрафів ми пропонуємо знизити, він становитиме від 0,1% і не більше 5% від вартості продукції, реалізованої за попередній календарний місяць. Запроваджуємо градацію за перше, друге і більше порушень прав споживачів. Змінюємо формулу розрахунку порушення. Кінцева сума штрафу буде залежати від ступеню ризикованості компанії та її розміру. Для цього вже розроблені критерії КМУ. Натомість прибираємо корупційну вилку, коли чиновник одноосібно вирішуватиме, скільки відсотків штрафу виписати», - розповіла Галина Янченко.

 

І зазначила, що другою ключовою зміною є запровадження судового контролю до набрання штрафом ДПСС чинності.

 

«Наразі ДПСС накладає штраф і цей протокол по своїй юридичній природі є виконавчим документом. Ми надаємо можливість бізнесу оскаржити штраф ДПСС впродовж 15 днів в адміністративному порядку. Третя зміна - ми чітко визначаємо, що ж таке «створення перешкод у проведенні перевірки», за яке може бути виписаний штраф. Бо наразі в законі це поняття доволі розмите, ми конкретизуємо ці дії», - підкреслила Галина Янченко.

 


Як зазначила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька, ДПСС підтримує всі законодавчі ініціативи, які мають на меті модернізувати законодавство і зробити його більш дієвим та соціально справедливим.

 

«В питанні захисту прав споживачів є три сторони - споживач, бізнес та держава. Наше завдання -  знайти баланс інтересів. Права споживача мають бути надійно захищені згідно європейських стандартів. Бізнес також має бути максимально захищеним від свавілля чиновників. Ну а держава має забезпечити виконання законів і стати зручним сервісом. Це звучить просто, але на практиці такий баланс віднайти дуже нелегко. Перед нами великий об'єм роботи і мені дуже приємно, що цей процес відбувається при повній взаємодії бізнесу, законодавчої та виконавчої гілок влади», - підкреслила Владислава Магалецька.

 

У заході взяли участь голова Державної регуляторної служби України Олексій Кучер, народні депутати Дмитро Наталуха Денис Маслов, Андрій Костін, Олег Макаренко, Лариса Білозір, Сергій Лабазюк, Андрій Ніколаєнко, представники бізнес-асоціацій (CEO Club, EBA, ACC, ICC, ФРУ, ТПП, Рада підприємців КМУ, СУП), представники компанії «Нова Пошта», та адвокатської спільноти.