Національна асоціація адвокатів України звернулася до Президента України Володимира Зеленського з проханням підтримати Проект Закону №5141 щодо реформування АРМА.

Про це йдеться у заяві НААУ, розміщеній на офіційному сайті асоціації. У НААУ назвали положення Проекту Закону №5141 надзвичайно актуальними, зокрема в частині обмеження повноважень Національного агентства у частині примусового продажу майна, що перебуває в управлінні АРМА, до вироку суду.

"За проект Закону «Про внесення змін до Закону України про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів щодо гарантій прав українських та іноземних інвесторів» проголосували 314 депутатів Верховної Ради 30 червня. Цей законопроект покликаний започаткувати реформу АРМА.

Національна асоціації адвокатів України за ініціативою Комітету з питань захисту бізнесу та інвесторів звернулася Президента України Володимира Зеленського підтримати зазначений Проект Закону.

У НААУ назвали положення Проекту Закону №5141 надзвичайно актуальними, зокрема в частині обмеження повноважень Національного агентства у частині примусового продажу майна, що перебуває в управлінні АРМА, до вироку суду.

«Варто зауважити, що діюче законодавство, яке регулює діяльність АРМА, в деяких аспектах, зокрема тих, що стосуються примусової реалізації майна та відсутності прозорої процедури такої реалізації, порушує Конституцію України, яка гарантує неприпустимість позбавлення права власності осіб до встановлення в судовому порядку їх винуватості. Зокрема, ст. 41 Конституції України передбачає, що кожен має право володіти, користуватися, розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним», - зазначають у НААУ.

Виправити зазначені законодавчі прогалини покликаний Проект Закону №5141, який передбачає наступні зміни: забороняє продаж активів Національним агентством до вироку суду (за виключенням активів, що швидко псуються або активів та/або відносно якого власник надав письмову згоду на його реалізацію), уточнює процедуру зберігання та управління майном, яку сьогодні АРМА трактує на власний розсуд; дає можливість власникам активів самостійно подати належно завірене рішення суду щодо скасування арешту для повернення майна законним власникам після ухвалення відповідного рішення судом.

«На нашу думку, уточнення процедури продажу активів, які передаються Національному агентству, є надзвичайно важливим та виключає можливість зловживань при розпорядженні майном, яке не перебуває у власності Національного агентства, виключає корупційні ризики та  убезпечує від порушення конституційного права на власність…А відтак, пане Президенте України, просимо вас після отримання проекту Закону «Про внесення змін до Закону України про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів щодо гарантій прав українських та іноземних інвесторів» (реєстр. № 5141 від 24.02.2021), невідкладно його підписати та оприлюднити. Підтримка Вами проекту Закону реєстр. № 5141 є важливою!», - йдеться у зверненні НААУ.