Український національний комітет Міжнародної Торгової Палати (ICC Ukraine) звернувся з відкритим листом до Президента України щодо необхідності прийняття законопроекту №5141 щодо реформування АРМА.

У ICC Ukraine зазначили, що підтримують законопроект № 5141 і вважають його прийняття першочерговою необхідністю.

"Президенту України

п. В. Зеленському

 

Вельмишановний пане Президенте!

Український Національний Комітет Міжнародної Торгової Палати (ICC Ukraine) висловлює Вам щиру повагу і звертається з наступним.

Верховна Рада України 314 голосами підтримала Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», законопроект № 5141, з метою  захисту прав інвесторів.  Розробником законопроекту є Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів на чолі з народним депутатом Галиною Янченко – заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики.

Експертна Рада ICC Ukraine здійснила аналіз вказаного законопроекту та зазначає наступне:

  1. Законопроект передбачає:

–   заборону продажу активів Агентством до вироку суду;

  • впорядкування процедури зберігання та управління майном, яка є недосконалою, містить корупційні ризики і яку на сьогодні АРМА трактує на власний розсуд;
  • можливість власникам активів подати  рішення суду щодо скасування арешту для повернення АРМА майна законним власникам.
  1. Законопроект не регламентує процедуру належної і справедливої оцінки майна. На сьогоднішній день АРМА непрозоро визначає вартість арештованого майна при його реалізації.
  2. Законопроект не містить уточнення законних підстав для передачі майна в управління АРМА.
  3. Впевнені, що законопроект № 5141 може бути доопрацьований і його прийняття унеможливить використання АРМА у незаконному і несправедливому перерозподілі об’єктів власності, унеможливить сумнівні і корупційні продажі активів, дозволить законним власникам  невідкладно повертати  свою власність, а усім інвесторам – відчувати більшу впевненість у захисті своїх прав.  Таким чином, цей законопроект поліпшить інвестиційний клімат в Україні.

       ICC Ukraine підтримує законопроект   № 5141 і вважає його прийняття першочерговою необхідністю.

 

Генеральний секретар                                                               Д.Заболотня"