Комітет з питань антикорупційної політики підготував до другого читання законопроект № 5141 про реформування АРМА, ініційований Галиною Янченко та ТСК з питань захисту прав інвесторів.

Відповідне рішення члени Комітету ухвалили під час засідання 12 червня.

Перед цим народні депутати провели зустріч у рамках робочої групи, на якій погодили поправки, що були запропоновані до другого читання.

Як зазначила Галина Янченко, члени Комітету підтримали ключові пропозиції, за які вона боролась.

«Ми затвердили виключний перелік випадків для продажу активів АРМА до вироку суду. Вони стосуються активів: які швидко псуються; власник яких надав нотаріально завірену згоду на їх реалізацію; вартість зберігання яких протягом 1 року перевищує 50% вартості такого майна; активи, які швидко втрачають у вартості. В усіх цих випадках (окрім добровільної згоди власників) рішення про реалізацію має прийняти суд. В іншому разі продаж буде відбуватись лише після вироку суду», - повідомила народна депутатка.

Вона також зазначила, що роботи у АРМА може і побільшати, оскільки до другого читання в законопроекті буде знижений поріг вартості майна, яке передається в управління Нацагентству до 200 розмірів прожиткового мінімуму на одну особу (близько 500 тисяч гривень).

За її словами, таким чином буде виправлено колізію між КПК та профільним законом, яка існувала 6 років.

«В такій редакції профільний закон про АРМА робить процес управління активами більш цивілізованим, виключає можливість прийняти рішень АРМА «зі стелі» та справді знижує корупційні ризики. Бо після ухвалення закону буде чітка підстава для реалізації активів - рішення суду. Дякую членам Комітету за конструктивну роботу. Є шанс, що законопроект може бути винесений на голосування Парламенту цього тижня», - повідомила Галина Янченко.