Верховна Рада конституційною більшістю ухвалила законопроект №5141 про реформу АРМА.

Рішення підтримали 322 народних депутати.

Як розповіла ініціаторка законопроекту, голова ТСК з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко, вперше за 6 років парламент змінив профільний закон про АРМА та скасував монополію Нацагентства на прийняття рішень про продаж активів.

«Ми затвердили виключний перелік випадків для продажу активів АРМА до вироку суду. АРМА не зможуть більше продавати нерухоме майно до обвинувального вироку суду. Рухоме також, хоч будуть деякі винятки, а саме активи, які: швидко псуються; власник яких надав нотаріально завірену згоду на їх реалізацію; вартість зберігання яких протягом 1 року перевищує 50% вартості такого майна; активи, які швидко втрачають у вартості. В усіх цих випадках (окрім добровільної згоди власників) рішення про реалізацію має прийняти суд. В іншому разі продаж буде відбуватись лише після вироку суду», - повідомила народна депутатка.
Вона також зазначила, що роботи у АРМА може і побільшати, оскільки до другого читання в законопроекті буде знижений поріг вартості майна, яке передається в управління Нацагентству до 200 розмірів прожиткового мінімуму на одну особу 478 600 гривень).

За її словами, таким чином буде виправлено колізію між КПК та профільним законом, яка існувала 6 років.


«В такій редакції профільний закон про АРМА робить процес управління активами більш цивілізованим та справді знижує корупційні ризики. Бо після ухвалення закону буде чітка підстава для реалізації активів - рішення суду. Більше не буде «междусобойчиков» та непрозорих рішень, чи можливості атак на майно легального бізнесу. І це головне. Закон набуде чинності з 1 листопада. До цього часу ми ще приведемо у відповідність з ним КПК. Але цю роботу ми почнемо вже восени», - повідомила народний депутат.

Вона також подякувала колегам по Верховній Раді за підтримку законопроекту.

«Інколи перемоги даються дуже важкою ціною і титанічними зусиллями. Складно передати словами відчуття, коли після 1,5 років боротьби парламент нарешті ухвалив твій закон про реформу АРМА. Були моменти, коли здавалось, що це неможливо. Але, як кажуть, найтемніший час - перед світанком. Я вдячна Голові Верховної Ради Дмитро Разумков, колегам з Міністерства юстиції, друзям по Антикорупційному комітету та колегам у Верховній Раді, які працювали над цим законом та підтримали його сьогоднішнім голосуванням. Ви – найкращі!», - додала Галина Янченко.