Тимчасова спеціальна комісія делегувала трьох народних депутатів для участі у робочій групі при Міністерстві юстиції, яка шукатиме можливість досудового врегулювання спору навколо ТРЦ «Скаймол».

Відповідне рішення члени ТСК ухвалили під час чергового засідання у вівторок 25 травня.

Представниками ТСК, які увійдуть до міжвідомчої робочої групи Мінюсту, були обрані народні депутати Галина Янченко, Сергій Іонушас та Галина Михайлюк.

Група працюватиме над питаннями, пов’язаними з досудовим врегулюванням інвестиційного спору між естонським інвестором Хілларом Тедером до держави Україна з метою захисту його порушених прав на справедливе правосуддя в Україні.

Нагадаємо, 5 травня 2021 року естонські акціонери Arricano Real Estate Plc (Кіпр), девелопера низки торговельно-розважальних центрів в Україні, направили Президенту і Міністерству юстиції повідомлення про інвестиційну суперечку з вимогою відшкодування $750 млн через втрату ТРЦ Sky Mall у Києві.

Після подання повідомлення у сторін є 6 місяців для доарбітражного врегулювання спору. Якщо сторони не зможуть домовитися в зазначений строк, естонські інвестори звернуться в Міжнародний інвестиційний арбітраж проти України.

При цьому, як зазначає видання Fіnance.ua, в повідомленні інвесторів наголошується, що українська влада експропріювала інвестиції, спрямовані на розвиток ТРЦ, на користь третіх осіб, а також порушила інші права, передбачені міжурядовою угодою про сприяння та захист інвестицій між Україною та Естонією від 1995 року.
Станом на квітень 2021 року акціонерами Arricano Real Estate Plc є Retail Real Estate OU разом з Dragon Capital Investments Limited, Deltamax Group OU, Юрієм Полдом і Рауно Тедером. Сукупний пакет акцій Тедера становить 70,86%.

Як повідомлялося, ТСК з питань захисту прав інвесторів розглядала ситуацію з ТРЦ "Скаймол" під час засідання 3 серпня 2020 року.