У вівторок 1 червня Верховна Рада розгляне другий антирейдерський законопроект, ініційований народними депутатами, що входять до складу ТСК з питань захисту прав інвесторів - №3783.

Це зміни до Кримінального кодексу України, якими пропонується значно посилити покарання за рейдерські правопорушення.

Про це повідомила голова Спецкомісії Галина Янченко на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, законопроектом серйозно посилюється відповідальність за найбільші правопорушення, пов’язані з рейдерством.

«Це підробка документів, печаток, штампів, протиправне заволодіння майном підприємства та інші. Загалом, зміни вносяться до восьми статей Кримінального Кодексу України. Запроваджуються штрафи і для нотаріусів та державних реєстраторів за участь у рейдерських злочинах, максимальний з яких – 204000 грн. А також, за зловживання своїм становищем, позбавлення волі строком до 3 років. За діючим законодавством реєстратори жодної відповідальності за свої дії не несуть», - наголосила народна депутатка.

Голова Спецкомісії визнала, що зазначені пропозиції доволі жорсткі, однак, на її думку, вони адекватні для рейдерських злочинів.

«Так, це законодавство доволі жорстке, якщо говорити про рівень відповідальності. Але і наслідки від рейдерства призводять не лише до майнових збитків для бізнесу, а іноді й до людських трагедій. Тому і відповідальність має бути суворою», - підкреслила Галина Янченко.

Вона також нагадала, що перший антирейдерський законопроект ТСК №3774 вже ухвалений за основу конституційною більшістю парламенту.

«Наразі він готовий до розгляду до другого читання. Сподіваюсь, до кінця поточної сесії він стане законом», - зазначила голова Спецкомісії.