Голова ТСК Верховної Ради з питань захисту інвесторів Галина Янченко відвідала Запоріжжя та взяла участь у спільній нараді з керівником Запорізької ОДА Олександром Старухом, присвяченій питанню залучення інвестицій в регіон.

Участь у заході взяли також представники всіх п’яти новостворених районів Запорізької області, 67 голів ОТГ в режимі Zoom. А також народні депутати Денис Маслов, парламентарі від Запорізького регіону - Юлія Яцик, Артем Кунаєв, Геннадій Касай, Павло Мельник.

Під час наради голова Запорізької ОДА Олександр Старух презентував найбільші інвестиційні проекти області. Зазначивши, що за кількістю залучених прямих іноземних інвестицій Запорізька область посідає п’яте місце в Україні із показником у 1,39 млрд доларів США.


Серед них - проект із будівництва Запорізької ВЕС у Мелітопольському районі з обсягом інвестицій у 700 млн євро, який стане найбільшим в Європі вітропарком, проект із виробництва водню на території ДніпроГЕС у 300 млн євро, проект зі створення обчислювального дата-центру у місті Енергодар, індустріальні парки, які будуються в області.

«Проекти є, їх треба реалізовувати, і внутрішня складова потужна має бути. Ми разом маємо працювати над тим, щоб інвестиційна привабливість нашого регіону збільшувалась, щоб були не лише державні надходження, або ж залучення кредитних коштів, а й приватні інвестиції, які, як ми знаємо, у будь-якій країні складають основну частину економік регіонів. Переконаний, що ми разом будемо працювати над цим питанням, аби досягти цієї мети – підвищення інвестиційної привабливості нашого регіону», - підкреслив голова Запорізької ОДА.

У свою чергу Голова ТСК з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко презентувала діяльність парламентської Спецкомісії, а також розповіла про напрямки роботи в рамках «Ukraine Invest».

«Сфера моєї діяльності у Верховній Раді – залучення та захист інвестицій. Наша Спецкомісія створена 5 червня 2020 року, це колегіальний орган Верховної Ради, до якого входять 13 народних депутатів з майже всіх депутатських фракцій та груп. Її створення було відповіддю на запит Президента, про необхідність залучення інвестицій всіма гілками влади. Ми працюємо в напрямку розробки змін до законодавства та розглядаємо звернення бізнесу, захищаємо права інвесторів, якщо вони порушуються. Водночас, нам дуже важливо розуміти, як відбувається робота із залучення інвестицій на місцях, які є успіхи у питанні та проблемні питання. Бо кожна українська область унікальна, на мою думку, Запоріжжя має інвестиційний потенціал, про який мало відомо в Києві», - сказала Галина Янченко.


Вона зазначила, що Спецкомісія має певні успіхи в роботі, за час існування вдалося захистити та розблокувати інвестпроектів на понад 5 млрд гривень. Ще одним напрямком її діяльності, як зазначила народний депутат, є робота в Наглядовій раді «Ukraine Invest».

«Я увійшла в Наглядову раду агентства щоб збільшити ефективність нашої взаємодії з урядом. І одна з моїх місій – це, можна умовно назвати посол, якому простіше приїхати в регіони, зустрітися з керівниками на місцях і проговорити, які у вас є можливості і запити для залучення інвестицій. А у нас є інформація, яка готується в уряді», - підкреслила Галина Янченко.

Вона також звернулась до присутніх під час наради голів об’єднаних територіальних громад.


«Колеги, якщо у вас є запит на пряму комунікацію, інтерес до залучення інвестицій, адже це не лише робочі місця, а й податки у ваші місцеві бюджети, я відкрита до співпраці. Буквально днями ми фіналізуємо форму-опитувальник від урядового агентства «Ukraine Invest» щодо можливостей і пропозицій, які відкрились завдяки ухваленню Верховною Радою так званого законопроекту «про інвестиційних нянь». Ми шукаємо для нових потенційних інвесторів регіон, громаду, в яку вони можуть зайти. Я звертаюсь до керівництва ОДА з проханням обов’язково надіслати таку форму в ОТГ. Для нас важливо отримати зворотній зв'язок з кожної громади», - закликала голова ТСК з питань захисту прав інвесторів», - закликала голова ТСК з питань захисту прав інвесторів.