Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) стає механізмом напівлегального присвоєння майна. Тому наразі народні депутати, що входять до складу ТСК з питань захисту прав інвесторів, намагаються законодавчо змінити повноваження АРМА.

Про це в інтерв’ю виданню «Апостроф» розповів народний депутат, член ТСК з питань захисту прав інвесторів Артем Культенко.

«До нас приходять люди, та кажуть про АРМА: «Вони не допомагають, а часто самі є рейдерами». Агентство стає механізмом напівлегального присвоєння: заводиться на людину кримінальна справа, через відповідного прокурора, забираються його активи без рішення суду і передаються в управління АРМА», - зазначив народний депутат.

Він наголосив, що навіть під час засудження злочинців за тяжкі злочини, такі як вбивство, не завжди крім позбавлення волі в якості покарання призначається ще й конфіскація майна.

«У випадку з АРМА - все дуже зручно: написали заяву з якимось припущенням, забрали майно і комусь за копійки його реалізували. Тому ми намагаємося зараз законодавчо змінити їх повноваження і прописали в новому законопроекті, що вони не мають права продавати майно без рішення суду, в якому обов'язково має бути визначено, що робити з цим майном. Керувати або продавати», - додав парламентар.

За його словами, під час роботи над зверненнями, які стосуються діяльності АРМА, члени ТСК з питань захисту прав інвесторів виявили ще одну проблему – вибіркове виконання рішень суду з боку Нацагентства з питань менеджменту активів.

«Ми зіткнулися ще й з тим, що навіть за наявності рішення суду повернути власність, АРМА його «не бачить». Тобто вони не хочуть його забирати, прокурори не хочуть віддавати, і все це тягнеться. Ми передбачили в законопроекті, що власник може самостійно передавати в АРМА таке рішення, щоб процес не саботувався місяцями. А це все - гроші, які втрачає наша економіка. Недавній кейс «Ашана», досить відомого ритейлера, дуже показовий. Одеська область вже два роки могла отримувати по 150 млн грн податків на рік. Але проект заморожений - дякуючи АРМА», - підкреслив народний депутат.