Через зрив інвестиційного проекту компанії «Ашан Україна» в Одеській області бюджет втрачає щонайменше 150 млн грн податків щороку.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила голова ТСК з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко.

Вона нагадала, що у 2019 році реалізувати інвестпроект компанії «Ашан» із будівництва найбільшого в Одеській області ТРЦ, на що планувалось спрямувати понад 140 млн євро, завадило АРМА спільно з окремими прокурорами Одещини.


«Які дуже оперативно позбавили інвестора придбаної за понад 200 млн грн землі та намагались продати її за 8 млн грн. Тож вже 2 роки інвестиційний проект Ашану щодо будівництва ТРЦ на Одещині - заморожений. А це - 4,5 мільярда грн недоотриманих інвестицій для української економіки. Та понад 150 млн грн втрачених податкових надходжень до бюджету всіх рівнів щороку», - повідомила Галина Янченко.

Працюючий ТРЦ міг би забезпечити понад 1300 нових робочих місць в регіоні.

«При цьому, прямі втрати місцевого бюджету становлять щонайменше 8,4 млн недоотриманого податку на землю, та понад 20 млн. грн – податку на нерухомість Ось ціна корупції. Досить за це платити, утримуючи державний орган, який працює в збиток і на шкоду. Про це я сьогодні вчергове наголосила на засіданні Комітету з питань антикорупційної політики та закликала колег пришвидшити роботу над змінами до законодавства про АРМА», - додала голова ТСК з питань захисту прав інвесторів.

Як повідомлялося раніше, голова Спецкомісії Галина Янченко, а також 70 народних депутатів стали співавторами нових законопроектів про реформу АРМА: змін до КПК №5142 та законопроекту №5141, який вносить зміни до профільного закону про Національне агентство з менеджменту активів. Крім того, Галина Янченко звернулась до Президента України Володимира Зеленського з пропозиціями реформування АРМА та проведення кадрового перезавантаження Нацагентства.