Впродовж перших 6 місяців роботи Тимчасова спеціальна комісія ВРУ з питань захисту прав інвесторів допомогла захистити інвестпроектів майже на 5 млрд гривень (понад $170 млн).

Про це під час прес-конференції в ІА «Укрінформ» на тему: «Мільйони інвесторам: як ТСК захищала інвесторів в 2020 році» розповіла голова Спецкомісії, народна депутатка Галина Янченко, представляючи звіт про роботу ТСК з питань захисту прав інвесторів за 6 місяців.


За її словами, за півроку роботи парламентська Спецкомісія довела, що є дієвим парламентським органом, який допомагає вирішувати проблемні ситуації інвесторів в Україні.

«Завдяки функції парламентського контролю, ТСК вдавалося забезпечувати розгляд звернень бізнесу швидко і об'єктивно. З 12 звернень, які ТСК взяла до розгляду, 4 вже успішно вирішені. В середньому ТСК витрачала на це до 2 місяців. Раніше захист інвестора парламентом носив теоретичний характер. Зі створенням ТСК він має практичний характер, і що більш важливо, робота з практичними кейсами веде нас до змін в законодавстві. Ми на практиці бачимо, що не працює і пропонуємо рішення, Спецкомісія вже подала 3 законопроекти», - розповіла Галина Янченко.

Вона зазначила, що більшість звернень бізнесу, що надійшли на адресу ТСК, стосувались скарг на неефективне здійснення досудового розслідування з боку правоохоронних органів. На другому місці за популярністю стали звернення бізнесу щодо перешкод в роботі від органів місцевого самоврядування – 5 звернень, третьому - складнощі у відносинах з органами ДПС, цього стосувались 3 звернення. Завдяки позиції керівництва правоохоронних органів та ДПС їх вдалося вирішити, - наголосила Галина Янченко.

Як зазначив під час прес-конференції директор з корпоративних зав’язків Mars Україна Руслан Скиба, компанія має успішний досвід звернення на адресу ТСК з питань захисту прав інвесторів.


«Ще у 2013 році наша компанія сплатила певну частину податків авансом згідно з чинним на той момент законодавством, в результаті чого виникла переплата по податках. На жаль, визнання цієї переплати в передбачений законодавством спосіб не відбулось. Ми звернулись до суду для захисту своїх прав. Цього року ми отримали рішення Верховного суду України, яке остаточно зобов’язало податкові органи визнати переплату минулих років і відобразити її в картці платника податку. Проте з боку податкових органів виникли певні технічні складнощі з виконанням рішення суду. Саме тому ми звернулися до ТСК з питань захисту прав інвесторів, яка швидко розглянула звернення та організувала зустріч всіх зацікавлених сторін з метою пришвидшення виконання рішення суду. В тому числі, завдяки ефективній роботі членів ТСК цю проблему було вирішено і податкові органи відобразили необхідну суму в картці платника податків нашої компанії. Безумовно, це стане позитивним сигналом для всіх інших інвесторів, які здійснюють свою діяльність в нашій країні!», - сказав Руслан Скиба.

Як зазначив народний депутат, Член ТСК з питань захисту прав інвесторів Олексій Красов, залучення інвестицій – один із найважливіших і водночас складних напрямків розвитку економіки країни.


«На жаль, часто інвестори стикаються з труднощами під час адміністрування податків через недосконале податкове законодавство, а також із неефективним здійсненням досудового розслідування правоохоронними органами. Між тим, за різними оцінками, за останні п’ять років залучення прямих іноземних інвестицій в Україні складає від 14-18 мільярдів доларів США. І цей показник має потенціал для зростання», - сказав Олексій Красов.