Днями Верховний суд підтвердив законність публічного аукціону 2018 року з продажу Миколаївського суднобудівного заводу "Океан". Про це повідомила прес-служба заводу. Влітку кейс заводу "Океан" також розглядався Парламентською ТСК з питань захисту прав інвесторів, завдяки чому вдалось оперативно вирішити ряд складнощів, з якими зіштовхнувся український інвестор.

Про це у своєму блозі для "Української правди" пише голова ТСК з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко.

Вона нагадала, що нинішні власники одного з найбільших підприємств Миколаєва Микола та Василь Капацини скаржились на безпідставний, на їх думку, арешт заводу. Він був накладений Печерським судом Києва у січні 2020 щоправда в рамках кримінального провадження 6-річної давнини. Ціною такого арешту стала втрата підприємством міжнародних замовлень на понад 280 млн гривень.

Завод "Океан" – це дійсно унікальне для України підприємство. Найбільший суднобудівний завод, здатний виготовляти судна від маленьких рятувальних катерів до великовантажних танкерів та балкерів, унікальні буксирні судна, які можуть працювати як в температурному режимі Африки, так і Арктики.

Ще одним великим напрямом роботи "Океану" є будівництво мостових конструкцій. Завод виконав такі замовлення як міст у Станиці Луганській, Запоріжжі, Києві, Полтаві, а також для постраждалого від повеней мосту на заході України. В такому разі держава має бути зацікавленою у стабільній роботі такого підприємства, а не створювати перешкоди в його роботі.

Після розгляду звернення Суднобудівного заводу "Океан" на засіданні ТСК та направлення нами звернень до органів державної влади, арешт майна заводу був скасований судом. Додатково була змінена підслідність органу, який здійснював розслідування.

Наприкінці серпня, вже після скасування арешту, ми з Андрієм Ніколаєнком відвідали завод "Океан". Приємно було бачити, що підприємство працює в штатному режимі, нарощує виробництво та поступово починає відновлювати втрачені іноземні контракти.

А днями Верховний Суд підтвердив правильність наших висновків і постановив, що банкрутство і продаж заводу з аукціону нинішнім власникам відбулись із повним дотриманням законодавства, тож правоохоронцям більше немає що робити на цьому підприємстві.

Така от історія із щасливим фіналом для українського суднобудування. Бажаю заводу "Океан" подальшого розвитку. А ми продовжимо роботу в рамках ТСК для того, щоб створювати безперешкодні умови роботи для всього бізнесу в Україні.