Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроекти №3476 і №3477, ініційовані членом ТСК з питань захисту прав інвесторів, народним депутатом Робертом Горватом.

Законопроекти дозволять створити в Україні умови для розвитку ринку та будівництва електрокарів і дадуть нове життя галузі автомобілебудування загалом.

Проекти №3476 та №3477 передбачають такі зміни в законодавстві:

  • звільнити від ПДВ і мита обладнання та комплектуючі для виробництва електротранспорту до 31 грудня 2028 року; 
  • звільнити від оподаткування прибуток від реалізації вироблених в Україні електромобілів, електродвигунів, батарей та зарядних пристроїв до 31 грудня 2033 року;
  • надати українцям, які купують електрокари, податкову знижку з ПДФО з 1 січня 2026 року до 31 грудня 2030 року; 
  • звільнити від збору на обов'язкове державне пенсійне страхування фізосіб, які купують електрокари з 1 січня 2026 року до 31 грудня 2030 року;
  • продовжити звільнення від ПДВ електромобілів до 31 грудня 2025 року;
  • встановити частку публічних закупівель електромобілів не менше 50% від загальної кількості придбаного транспорту до 2030 року.

«Ці заходи дозволять залучити інвестиції у виробництво електроавтомобілів (легкових, вантажних, спецтехніки та ін.), зарядних пристроїв, комплектуючих виробів до них. Стимулюватимуть попит на автобуси, легкові та вантажні автомобілі з електродвигунами, дадуть можливість Україні стати учасником європейського електромобільного ринку і водночас робитимуть електромобілі світових виробників дешевшими та доступнішими для українців», - пояснив ідею автор законопроекту Роберт Горват.


Він також зазначив, що законопроекти підтримуються всіма українськими автовиробниками, профільними асоціаціями та мають позитивні висновки від Мінекономрозвитку і Мінінфраструктури та Комітетом з питань фінансів, податкової та митної політики.

«Наразі в Україні існує достатній промисловий потенціал для виробництва електричного автотранспорту: п‘ять автобусних заводів, один завод вантажних автомобілів, наявні потужності по виробництву близько 300 тисяч легкових автомобілів на трьох заводах. Вже налагоджено серійне виробництво трамваїв та тролейбусів. Потенційний ефект запуску повномасштабного виробництва електромобілів в Україні величезний – близько 100 млн євро залучених інвестицій, 1200 додатково створених робочих місць, випуск 50-100 тис. електромобілів на рік. Це буде революція в автомобільній галузі України», - підкреслив Роберт Горват.

Співавторами законопроектів стали також Голова ТСК з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко та секретар Спецкомісії Ярослав Железняк.