19 січня відбулось п'яте засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих протиправних дій посадових осіб Державного космічного агентства України (Національного космічного агентства України) та підприємств космічної галузі, зокрема під час реалізації проектів "Либідь" та "Циклон-4". 

Під час опрацювання матеріалів, які надходять на запити ТСК, стало зрозуміло, що однією із найбільш проблемних тем є діяльність підприємств космічної галузі.

Члени ТСК разом з експертами зосередили увагу на ДП «Завод «Арсенал» - без сумніву, в минулому одного із лідерів галузі, без діяльності і продукції якого не пройшла жодна значима подія у сфері космічної діяльності як СРСР, так і незалежної України. На превеликий жаль, за останні десятиліття це підприємство багато втратило, відповідно і держава втратила значний людський і інтелектуальний капітал, втратила технічні і технологічні можливості для відстоювання конкурентної позиції на світових ринках в галузі виробництва компонентів для космічної техніки.

Саме по ДП   «Завод   «Арсенал» проведена значна робота, ТСК направлено 142 звернення, отримано 119 відповідей, і робота у даному напрямку триває. Станом на сьогодні, експерти, залучені до роботи ТСК, підготували висновки щодо всіх аспектів розграбування державного майна, що перебувало чи перебуває на праві господарського відання у ДП «Завод «Арсенал».

Зважаючи на високу ступінь готовності матеріалів по зазначеному питанню члени ТСК прийняли рішення провести 9 лютого 2022 року засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих протиправних дій посадових осіб Державного космічного агентства України (Національного космічного агентства України) та підприємств космічної галузі, зокрема під час реалізації проектів "Либідь" та "Циклон- 4" щодо ситуації навколо Державного підприємства «Завод «Арсенал» та заслухати покази та пояснення відповідних посадових та службових осіб, а також громадян, які працювали на підприємствах, в установах та організаціях, і можуть володіти інформацією про факти та обставини, які виявлені розслідуванням ТСК.

Протокол засідання №5 додається.