16 січня 2020 року у Верховній Раді України відбулась меморіальна церемонія до Дня пам’яті жертв Голокосту.

У церемонії взяли участь народні депутати України, Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль Джоел Ліон, Почесний консул Держави Ізраїль в Західному регіоні України Олег Вишняков, Рабин Києва Йонатан Маркович, представники єврейської громади, праведники світу, представництво в’язнів ГЕТТО.

Учасники меморіальної церемонії запалили свічки пам’яті, що символізують душі загиблих людей у цій страшній трагедії.

Голокост – переслідування та масове винищення нацистами євреїв під час Другої світової війни. Жертв знищували лише за етнічну приналежність. Нацистська расова політика базувалася на дискримінаційних заходах, що з часом переросли у масові страти. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року.  

Генеральна асамблея ООН 1 листопада 2005 року прийняла Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який призвів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». Саме цей документ оголосив Днем пам’яті жертв Голокосту 27 січня. В цей день в 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів.