Верховна Рада України та Палата депутатів Італійської Республіки планують підписати Меморандум про співпрацю вже в середині вересня цього року. Про це домовилися співголови міжпарламентської групи дружби Сергій Алєксєєв та Оксана Корчинська під час зустрічі з керівником Управління міжпарламентських зв’язків  Палати депутатів Італійської Республіки у Римі, де вони перебували разом із іншими парламентарями.

«Як члени міжпарламентської групи дружби Україна-Італія ми зацікавлені в поглибленні співпраці з італійськими колегами. Для цього спільно з Управлінням міжнародних зв’язків Верховної Ради України та Управлінням міжпарламентських зв’язків Палати депутатів Італійської Республіки ми підготували проект Меморандуму про співпрацю, який і обговорили під час нашого візиту до Риму», - сказав він.


Сергій Алєксєєв зазначив, що в Палаті депутатів Італійської Республіки дещо відмінний від Верховної Ради України формат роботи міжпарламентських груп дружби. Як правило, італійська група дружби складається з 4-5 депутатів, за кожним з яких закріплюється окремий напрям роботи,  за який він відповідатиме, і це входитиме до його посадових  обов'язків.

«Саме такий формат був запропонований і нам: група дружби Італія-Україна в Палаті депутатів орієнтовно складатиметься з 5 депутатів. Окрім того, ще до створення цієї групи ми обговорили напрями співпраці, які є актуальними як для України, так і для Італії – це реформа юстиції, децентралізація та боротьба з корупцією», - сказав він.

Для того, аби юридично оформити співпрацю між Верховною Радою України та Палатою депутатів Італійської Республіки, Меморандум про співпрацю має бути підписаний головами обох парламентів. Орієнтовно це може відбутися під час Європейської конференції голів парламентів, що відбудеться у Страсбурзі (Франція) 15-16 вересня.