Сергій Алєксєєв, як співголова депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою миттєво відреагував на заяву італійських парламентарів відвідати тимчасово окупований та анексований півострів Крим. Відповідну заяву від групи було адресовано голові фракції «Рух 5 зірок» Палати депутатів Парламенту Італії.

«Ми, члени Депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою, глибоко шоковані рішенням окремих депутатів парламенту Італійської Республіки відвідати тимчасово окуповану та анексовану Російською Федерацією територію Автономної Республіки Крим у складі делегації від «Руху 5 зірок», – йдеться в заяві групи.

Депутати наголосили, що Автономна Республіка Крим є невід’ємною частиною території України, анексованою Російською Федерацією із застосуванням військових підрозділів та з порушенням основоположних принципів міжнародного права, дво- та багатосторонніх угод. Міжнародне співтовариство, поважаючи територіальну цілісність України, як на Донбасі, так і в Криму, сприяє зусиллям, спрямованим на мирну реінтеграцію тимчасово окупованих районів у конституційний і правовий порядок України.

Зважаючи на виявлений італійськими депутатами інтерес до існуючих проблем тимчасово окупованої та анексованої Російською Федерацією території Криму, українські парламентарі запропонували в подальшому для розвитку дружнього двостороннього співробітництва спільно шукати шляхи їх вирішення з безумовним дотриманням норм міжнародного права. А також запросили їх відвідати Україну.

«Ми запрошуємо Вас та інших депутатів і сенаторів Італійського Парламенту відвідати Україну, провести низку зустрічей у місті Києві та на прилеглих до зони конфлікту територіях, зокрема, з депортованими представниками корінного народу Криму (кримських татар) та вимушеними переселенцями, щоб Ви побачили на власні очі наслідки російської агресії», – наголошується в заяві групи.