Україна має створити умови для повернення на Батьківщину десятків тисяч українців, що проживають нині в інших країнах. Про це заявив народний депутат України, співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою Сергій Алєксєєв під час візиту представників групи до Риму.

В ході робочого візиту представників групи з міжпарламентських зв’язків з Італією до Риму депутати провели низку зустрічей з італійськими колегами: депутатами, сенаторами та урядовцями, а також з активом української громади Італії. На зустрічі українці, що живуть там уже в другому поколінні, цікавились, які умови створено державою Україна, щоб заохотити своїх громадян повернутися на Батьківщину. Зокрема, чи будуть створені для них робочі місця, чи надаватимуться пільги та кредити. В свою чергу Сергій Алєксєєв запропонував відкрити при посольствах навчальні курси щодо роз’яснення особливостей податкового законодавства в Україні як для фізичних осіб, так і для юридичних, щоб наші громадяни мали можливість відкрити власну справу в разі повернення на Батьківщину.

Українці також підняли питання щодо розширення можливостей брати участь у голосуванні на президентських та парламентських виборах в Україні. Зокрема мова йшла про створення додаткових виборчих дільниць в Італії (наразі вони існують лише при консульствах в Римі, Неаполі та Мілані) та внесення змін до законодавства щодо надання можливості голосувати через Інтернет.

Варто зазначити, що на даний час за офіційною інформацією в Італії проживають понад 200 тисяч українців. Українська громада в Італії активна. Незважаючи на те, що вони вже давно проживають на території Італії, вони регулярно відслідковують всі події в Україні.

На останніх президентських виборах в Україні в Римі, Мілані та Неаполі участь у голосуванні взяли близько 20 тисяч українців, на парламентських дещо менше – приблизно 14 тисяч, що є надзвичайно високим показником. Враховуючи, що Італія – це країна, яка має кілька островів, і більшість територій віддалені від  виборчих дільниць, українська громада в Італії звернулася до Сергія Алєксєєва, як заступника голови профільного комітету з питань правової полити та правосуддя, з проханням підтримати їх ініціативу і запровадити механізм голосування на відстані (пошта, Інтернет). Такий механізм допоможе й іншим українським громадам, що знаходяться за кордоном, мати активне виборче право і зберігати зв’язок з Батьківщиною.

Повернення наших співвітчизників на Батьківщину є прогресивним фактором, оскільки вони мають досвід життя в європейській країні, знають мови та володіють навичками ведення бізнесу зовсім в інших умовах. Це стане потужним двигуном для розвитку нашого суспільства.



Розміщено за посиланням http://goo.gl/S1Rp7O на веб-сайті http://alekseev.com.ua/, а також на веб-сайті ВРУ http://rada.gov.ua/