У Президії Верховної Ради України - Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук та Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

Голова Верховної Ради України запросив Президента України до зали пленарних засідань Верховної Ради України.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков запросив двадцятьох дітей внести Прапор Незалежності України до зали пленарних засідань  Верховної Ради України. Після церемонії внесення воїни почесної варти розмістили Прапор Незалежності на трибуні у залі пленарних засідань.

Голова Верховної Ради України оголосив, що в урочистому засіданні беруть участь: Президент України Володимир Зеленський; народні депутати України першого та дев’ятого скликань; Голови Верховної Ради України попередніх скликань; Президенти України Леонід Кучма, Віктор Ющенко, Петро Порошенко; Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та члени Кабінету Міністрів України; керівники судової гілки влади; судді Конституційного Суду України; Голова Верховного суду; присутні посадові особи, яких Верховна Рада України обирає, призначає і надає згоду на призначення на посаду; Голови обласних рад; Київський міський голова; Предстоятелі Церков і релігійних організацій України; глави дипломатичних представництв іноземних держав та керівники представництв міжнародних організацій акредитованих в України; представники засобів масової інформації.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що в урочистому  засіданні беруть участь Президент Сенату Парламенту Чеської Республіки Мілош Вистрчил, Голова Національної Ради Федеральних Зборів Швейцарської Конфедерації Андреас Ебі, парламентські делегації Австрійської Республіки, Азербайджанської Республіки, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Грузії, Естонської Республіки, Йорданського Королівства, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Федеративної Республіки Німеччина, Республіки Польща, Румунії, Словацької Республіки, Турецької Республіки, Французької Республіки, Чеської Республіки, делегації Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї НАТО, Світового конгресу українців, голови дипломатичних представництв іноземних держав та керівники представництв міжнародних організацій, акредитованих в Україні.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков оголосив урочисте засідання з нагоди 30-ї річниці проголошення Незалежності України відкритим.

У виконанні Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Г. Г. Верьовки прозвучав Державний Гімн України.

Голова Верховної Ради запросив до виступу Президента України.

На початку свого виступу Президент України Володимир Зеленський привітав учасників засідання з 30-ю річницею проголошення Незалежності України.

«Ця дата стала можливою завдяки депутатам першого скликання, які сьогодні присутні в цьому залі», - сказав Володимир Зеленський і висловив їм вдячність.

Президент підкреслив, що у день прийняття Акта проголошення незалежності України «відбулося відновлення незалежності, державності України». Він повідомив, що підписав Указ про відзначення Дня державності України і вносить на розгляд Верховної Ради відповідний проект Закону.

Володимир Зеленський зазначив, що «важливо не лише відзначати появу державності, а й об’єднуватись для її збереження». Символами єднання України Президент назвав Державний Прапор України, Державний Герб і Державний Гімн.

Президент України нагадав, що сьогодні на позачерговій сесії Верховної Ради буде розглядатися питання про великий Герб України і висловив переконання, що «Україна заслуговує на ще один символ».

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук запросив до виступу Голову Верховної Ради України Дмитра Разумкова.

Дмитро Разумков подякував депутатам першого скликання за все зроблене, щоб ми могли святкувати 30 років незалежності України. «24 серпня 1991 року історія розпорядилася по-своєму. Україна є. Незалежна і єдина. 30 років потому ми можемо говорити, що український народ довів спроможність захистити її та зберегти», - зазначив Голова Верховної Ради.

Голова Верховної Ради зазначив, що 30 років тому в залі Верховної Ради був ухвалений Акт проголошення Незалежності держави: «Український Парламент продемонстрував, що в часи найбільших перетворень і випробувань, він завжди з українським народом, завжди підтримує український народ і рухається з ним разом». Він зауважив, що Акт втілив прагнення мільйонів українців, які жили на своїй землі, але не мали власної держави. «Через сотні років пронесли мрію про власну державу. Вона ніколи не зникала та не згасала. Бо завжди знаходилися ті, які несли її по шляху нашої спільної історії», - додав він.

Голова Верховної Ради підкреслив: «Незалежність завжди коштує дорого. Дуже високу ціну сплачували наші предки за свободу. Таку саму високу ціну сьогодні продовжують сплачувати наші сучасники, віддаючи найцінніше - власне життя. Незалежність - це не те, що можна отримати у спадок, або як подарунок, незалежність не можна купити в супермаркеті чи фондовому ринку. Це найвищий привілей народу, належати собі та будувати майбутнє за власними принципами та баченням. Ми маємо ретельно підтримувати, розвивати та зміцнювати незалежність, кожен день, кожною нашою дією та кроком на шляху до майбутнього».

За його словами, незалежність - це єдність. Держава покликана захищати розмаїття країни та одночасно охороняти та зміцнювати її цілісність.

«Саме тому ми ніколи не визнаємо окупацію Криму та псевдодержавні утворення на сході нашої держави та будемо відстоювати свою територіальну цілісність», - зазначив Дмитро Разумков.

Голова Верховної Ради наголосив, що Закон повинен бути один для всіх: у стінах Парламенту та за їх межами.

«Україна просувалася вперед, коли громадяни і влада цінувала свободу людини, діяли як єдине ціле, незалежно від місця народження і політичних бачень», - сказав Голова Парламенту і додав, що саме це давало можливість досягати успіхів. «На мою думку, це головний урок, який ми повинні вивчити та запам’ятати для того, що рухатися вперед», - зазначив Голова Верховної Ради.

«Нам лише 30 років і багато чого попереду, але від нас залежить, як ми будемо розвиватися», - резюмував Дмитро Разумков.

Голова Верховної Ради України запросив до виступу народного депутата України першого скликання Володимира Крижанівського, який брав участь у прийнятті Акта проголошення незалежності України.
Виступаючи з трибуни Верховної Ради Володимир Крижанівський зазначив, що «був одним з тих, хто відгукнувся на заклик: «Якщо не ми, то хто?». Народний депутат окреслив складний шлях, який пройшла Україна, виборюючи незалежність, зазначивши, що відгук «Героям слава!», «це - слава тим героям, що спонукали проголосувати нас 24 серпня 1991 року».

На урочистому засіданні виступила народна депутатка дев’ятого скликання, ровесниця незалежності України Ольга Коваль.

«Наше покоління не знає будь-якого іншого стану, аніж бути незалежними, Зараз незалежність держави – це особиста свобода кожного з нас: свобода віри, свобода мислення і свобода наших дій», - сказала Ольга Коваль.

Народний депутат підкреслила, що «покоління тридцятилітніх пишається приналежністю до своєї нації» і висловила переконання в тому, що цьому поколінню вдасться збудувати успішну країну.

Під час урочистого засідання Верховної Ради України виступила Генерал-майор Служби безпеки України, Міністр у справах ветеранів, кандидат психологічних наук Юлія Лапутіна. Вона привітала українців з Днем Незалежності України і зазначила: «Україна в крові, серці, генетичному рівні. Тому її не можна знищити».

Вона пригадала емоції 24 серпня 1991 року та як відзначали з родиною цей день.

Міністр у справах ветеранів запропонувала присутнім вшанувати пам'ять загиблих за Незалежність хвилиною мовчання.

«Я пам’ятаю ті дні 2014 року. На машинах майорів український прапор. Місцеві приносили нам продукти. І це не про їжу, а про єднання. Волонтери, військові, добровольці зробили подвиг, вони звільнили частину нашої Донеччини та Луганщини, і я вірю в нашу перемогу», - наголосила Юлія Лапутіна.

З трибуни виступила інтерн Програми стажування молоді в Апараті Верховної Ради України Олена Чорна, яка зазначила, що знає історію і шлях, який пройшла Україна до своєї незалежності і пишається країною, і готова повсякчас захищати її інтереси, бо це – майбутнє українського народу.

Головуючий запросив до виступу Заступницю Голови Верховної Ради України Олену Кондратюк.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк поділилася враженнями та відчуттями від урочистого засідання: «Це відчуття гордості та надії, бо змогли об’єднати у цій сесійній залі батьків-засновників сучасної незалежності і з молодим поколінням, дітьми, які внесли прапор, з дітьми, які народилися в незалежній Україні та на яких ми покладаємо славу нашої Батьківщини у майбутньому».

Вона зазначила, що ми є свідками унікального моменту. «Саме в залі Верховної Ради проголошувалася Незалежність, приймалася Конституція, затверджені головні державні символи».

«Я знаю, що саме в цій залі конституційною проєвропейською більшістю українські депутати проголосують вступ до ЄС і НАТО. Бо ми, українці, великий європейський народ, який заплатив занадто дорого за свою незалежність», - зазначила Олена Кондратюк.

«Ми маємо подбати про нашу єдність, нашу відповідальність, нашу чесність. Не відкладати на завтра рішення, які вже сьогодні можуть зробити життя громадян кращим», - додала вона.

Олена Кондратюк закликала об’єднуватися навколо спільних цінностей: рівність прав і можливостей жінок і чоловіків, народовладдя, демократія, парламентаризм, свобода слова.

Голова Верховної Ради України запросив учасників засідання до загального фото на сходах перед входом до Верховної Ради України.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков оголосив урочисте засідання з нагоди 30-ї річниці прийняття Акта проголошення Незалежності України закритим.

У сесійній залі у виконанні хору прозвучав Державний Гімн України.